Новини Събития

Испански град планира да забрани хотелите

   
Испански град планира да забрани хотелите

Страната на баските е една от най-старите култури в Европа, чието наследство е допринесло за оформянето на славния испански град Сан Себастиан. Не е трудно да се разбере защо толкова много хора се стичат там, но скоро градът ще въведе някои мерки за контрол, за да се опита да ограничи броя на туристите. Един от тези планове е да се забранят хотелите.

Поне засега няма място за тревога, властите на града няма да затварят всички съществуващи хотели, нито пък ще се опитат да изгонят туристите напълно, но ще забранят изграждането на нови хотели или разкриването на нови туристически апартаменти, за да насърчат по-устойчив подход към туризма.

И това не е първото място в Европа, нито пък в Испания, което предприема подобна мярка. През 2018 г. Палма де Майорка стана първият град в Испания, който забрани Airbnb. А тази година Флоренция обяви, че ще забрани всички нови Airbnb и краткосрочни наеми. Има и такива градове като Севиля, в който неотдавна бяха забранени ергенските и момински партита.

Кметът на Сан Себастиан, Енеко Гоя, заяви, че някои от районите на града ще бъдат обявени за "наситени". Според него предлагането на места за настаняване на туристите вече е "твърде голямо". В Общия градоустройствен план на града са посочени някои от отрицателните въздействия, причинени от туризма, включително спад в качеството на храната и културата.

На жителите на града толкова им е омръзнало от многобройните туристи, че в Сан Себастиан са се появили и антитуристически послания като "Върви си у дома!", разлепени по паметници и мостове.

Надяваме се, че мярката ще направи града по-пригоден за живот за местните жители. Тя би трябвало да подпомогне и финансово съществуващите хотели, тъй като ще се наблюдава по-висока заетост и те ще могат да събират по-високи такси, изтъкват някои от преимуществата на мярката общинските съветници в града.