Новини Събития

Нов сняг заваля на Седемте рилски езера, студ скова Пампорово

   
Нов сняг заваля на Седемте рилски езера, студ скова Пампорово

Минус 2 градуса минимална температура е измерена тази сутрин в Пампорово, според информация от Планинската спасителна служба. В района на Рожен температурите паднаха до минус 1,4 градуса, информират от Метеорологичната станция на Рожен. Първото за тази есен рязко застудяване в района все още не е свързано със сняг, валежите през последното денонощие са само от дъжд. До 5 сантиметра сняг обаче наваля през миналата нощ на Седемте рилски езера. 

"Снощи валеше, побеля за първи път, някъде 4-5 сантиметра. Лифтът работи от 28 октомври, но миналата седмица не работи няколко дни заради силния вятър. Вятърът беше над 25 метра в секунда. Има ограничение - при над 15 метра в секунда лифтът не работи, но днес времето е слънчево", каза планинският спасител в Дупница Божидар Джокин. 

Днес ще бъде ясно и слънчево времето в планините, условията за туризъм са добри, сочат данните на Планинската спасителна служба. Навсякъде в планините над 1600 метра надморска височина вече има снежна покривка от два-три до четири сантиметра.

В района на Стара планина има вятър, в района на връх Ботев - умерен вятър. Температурите вече са отрицателни, над 2000 м са от минус два до минус седем градуса, добавят от ПСС.

Планинските спасители напомнят, че в планината вече условията са зимни и туристите трябва да се съобразяват с маркировката и пътеките, да тръгват добре подготвени - облечени с подходяща екипировка, със заредени телефони, да не тръгват сами и да предупреждават накъде отиват.

От ПСС препоръчват още туристите да имат свалено мобилното приложение на службата, чрез което могат да попадат сигнал, ако се изгубят и лесно да бъдат локализирани.