Новини Събития

Токио празнува 100-годишнината на Хачико, кучето символ на вярност

   
Токио празнува 100-годишнината на Хачико, кучето символ на вярност

Токио ще отпразнува 100-годишнината на Хачико, кучето символ на вярност, съобщи АФП. Бронзовата статуя на Хачико пред гарата Шибуя е една от важните туристически атракции на японската столица.

Кучето Хачико е чакало своя починал господар всеки ден на гарата в продължение на почти десет години.

Квартал Шибуя и Одате - родният град на Хаичко в Северна Япония, избраха да честват годишнината на бялото куче акита, родено на 10 ноември 1923 г.

През 2009 г. историята на Хачико става основа за филм с участието на Ричард Гиър - "Хачико: Историята на едно куче".

Хачико е осиновен през 1924 г. от Хидесабуро Уено, професор в университета в Токио. Кучето редовно чакало господаря си пред гарата Шибуя в центъра на Токио, за да се прибере заедно с него вкъщи. Професор Хидесабуро Уено починал внезапно на работното си място през 1925 г. В продължение на почти десет години Хачико продължил да чака господаря си на гарата и бил хранен от съседите. Жителите на Токио били трогнати от неговата вярност и затова през 1934 г. издигнали статуя на мястото.

Хачико е намерен мъртъв на улицата близо до гарата на 8 март 1935 г.

По време на Втората световна война статуята е иззета, а материалът е рециклиран за нуждите на войната. През 1948 г. е издигната нова статуя, която бързо печели популярност. Тя е място за срещи в квартал Шибуя.