Анализи Новини

Тенденциите, които ще определят пътуванията

   
Тенденциите, които ще определят пътуванията

Времената се променят - както и навиците ни за пътуване. Докато светът се възстановява от пандемичните ограничения за пътуване, туристите търсят по-неизвестните дестинации, но и още неподозирани "извинения" за почивка.

От посещения на популярни филмови и телевизионни снимачни площадки до пътувания, с които се празнува напускането на работа - според гурутата на пътуванията в Expedia Group през следващата година ще се появят и още, освен изброените, тенденции в пътуванията. Използвайки данни за пътуванията и анкетирайки 20 000 глобални пътници, Expedia направи проучване, за да открие какво ще се случи с пътуванията през 2024 г.  И ето какво:

По стъпките на звездите

Със сигурност сте гледали "Белият лотос", но какво ще кажете за реално пребиваване в емблематичния хотел в Сицилия? Според Expedia през следващата година мнозина ще се отправят на поклонение до емблематични места за снимане на филми и телевизионни предавания. Тайланд ("Белият лотос" S3), Париж ("Емили в Париж") и Малта ("Гладиатор 2") са най-добрите места за "снимачен туризъм" през следващата година. 

Суперфеновете тръгват на поход

Нов план. Отивате на почивка? Запишете - да видите едновременно забележителности, да опитате необичайни ястия, но и да се срещнете с един от любимите си музикални изпълнители...След завръщането на световните турнета след пандемията, Expedia прогнозира, че суперфеновете ще пътуват все по-често по света за концерти през следващата година. Дано дестинациите не предприемат нови мерки срещу свръхтуризма.

Двойници на дестинации

TikTok обича добрите дубликати - нещо, което изглежда и се усеща подобно на нещо друго, но не е съвсем истинско. През 2024 г. това ще се пренесе и в сферата на пътуванията, тъй като туристите ще търсят по-достъпни и по-малко натоварени алтернативи на някои от най-търсените дестинации в света. Помислете за Парос вместо Санторини, за Пърт вместо Сидни и за Тайпе вместо Сеул.

"Сухи" пътувания

Пиенето остава в миналото. Тъй като все повече хора стават трезвеници, почивките с ниско съдържание на алкохол или без него ще бъдат норма от 2024 г. нататък. Проучване на Hotels.com установи, че над 40 % от 20 000 респонденти в проучването са заявили, че вероятно ще резервират детокс пътуване през следващата година, а половината от пътуващите са категорични, че биха се интересували от настаняване в хотели, които предлагат "прилични възможности без алкохол".

Различно и комфортно

Удобното легло и хубавата гледка вече не са достатъчни. Когато резервират хотели, все повече пътници търсят хотели със специфична атмосфера - ретро, причудлива или модерна. Отзивите, в които се споменава "атмосферата" на даден хотел в приложението Hotels.com, са се увеличили с цели 1090% тази година.

Празник всеки ден

Необичайните поводи за пътуване ще бъдат на дневен ред за пътуващите през 2024 г. Това могат да бъдат кученца, първа годишнина или повод за много специална среща. Един от всеки четирима участници в проучването заявява, че търси "всеки повод", за да замине с любимите си хора, а една трета от пътуващите планират да предприемат повече пътувания със семейството и приятелите си през следващата година, отколкото през 2023 г. Сред най-популярните катализатори на пътуванията ще бъдат годишнини, важни рождени дни и свързани с работата събития (например повишение, пенсиониране или дори напускане на работа).

Отвън навътре

Игрищата за пикълбол, масите за пинг-понг и джакузитата на открито се превръщат в основни приоритети за пътуващите, които търсят активна почивка на открито през следващата година. През 2024 г. удобствата ще бъдат всичко. Данните от проучването на Expedia показват, че 42% от пътуващите резервират ваканционни жилища с удобства, които или не могат да си позволят да имат вкъщи, или които искат да изпробват, преди да си купят. Освен това почти една трета от тях заявяват, че биха избрали ваканционен дом с удобства на открито, така че да не им се налага да напускат имота.

Изкуственият интелект като незаменим гид

Мнозина все още изпитват страх от изкуствения интелект, но той може да се превърне в безценен помощник при пътуване в чужди страни. Макар че през 2023 г. само 6% от пътуващите са използвали ChatGPT за планиране на пътуване, Expedia Group прогнозира, че "поколението на пътуващите с генеративен ИИ" ще навърши пълнолетие и ще възприеме изцяло тази технология по време на пътуването си. Всъщност данните от проучването разкриват, че половината от пътуващите се интересуват от използването на генеративен ИИ за планиране на следващото си пътуване, а един от всеки трима заявява, че той е много полезен при планирането на пътуването.