Новини Транспорт

Уиз Ер унижи български бизнесмен от Лондон, купил еднопосочен билет за 500 лева

   
Уиз Ер унижи български бизнесмен от Лондон, купил еднопосочен билет за 500 лева

Български бизнесмен от Лондон разказа кошмарни преживявания в Уиз Ер. Ето какво обяви той пред "19 минути".

Александър Добрев живее в Лондон от 7 г. Има строителна компания, която управлява успоредно с кариерата си на актьор, снимал малки роли в хитови продукции на Нетфликс, Епъл тв, НВО, както и в боксофис разбивачи като последната "Мисия невъзможна", а също в "Къщата на дракона" – продължението на "Игра на тронове", "Сърце от камък" и др. Пътува 15 пъти годишно между английската и българската столица, като понякога програмата му налага да ползва лоукост заради вечерни полети.

Три пъти става жертва на т.нар. „овърбукинг” или продаване на повече билети, отколкото са наличните седалки на Уиз Ер, като интересното е, че никога не плаща „евтини” билети, каквито човек би очаквал от определяща себе си като нискотарифна авиокомпания. Последният случай, преди броени дни, е най-скандален, защото дори не е качен в самолета. Любопитно е, че тогава е един от 15 пострадали, но при никой от казусите хората,  които авиокомпанията унижава, като ги кара да чакат с часове или да не ги качи, въпреки че чинно са си платили и то немалки суми, не са един-двама.

Първият случай е от пролетта на 2022 г., март, когато той трябва да се прибере след неколкодневен престой в София за важна делова среща в Лондон на другия ден за договор от над 30 000 паунда.

Билети по дестинацията за деня няма и е принуден да си вземе единствената наличност – WIZZ, като компанията му налага, въпреки че пътува само с ръчен багаж – една раница, да плати и чекиран, за да го качи.

Така плаща 250 паунда или над 500 лв. за еднопосочен билет. На летище София с учудване разбира, че може и да не го качат на борда, чекират го без номер на седалка. Понеже няма как да отложи прибирането, се съгласява да чака до гейта като наказан, заедно с 5 души в същото положение, въпреки че е платил доста скъп, хеле за „евтина” авиолиния билет. Полетът сериозно се забавя, което си е редовна практика на Уиз Ер, но все пак го качват.