Новини Турагенции

Туристическа агенция организира ваканция без телефон

   
Туристическа агенция организира ваканция без телефон

Пътешествията стартират през февруари 2024 г. с идеята да предоставят дигитален детокс

Бихте ли могли да преживеете ваканция без мобилния си телефон, устоявайки на принудата да проверявате имейли, да се обаждате, да публикувате в социалните мрежи или да разчитате на силата на всемогъщия интернет, за да се придвижвате в чужда страна?

Представете си, че не знаете как да кажете на сервитьора какво ястие искате без дигитален преводач, или да стигнете от точка А до точка Б със старомодна карта.

За мнозина това би било ад. За други детоксикиращо изживяване. Специално за втория вид туристи една американска агенция започва да организира пътувания без мобилни устройства. FTLO Travel (For the Love of Travel) стартира първите си пътувания през февруари 2024 г. Агенцията ще организира петдневни или седемдневни пътувания без интернет, телефонни обаждания и социални мрежи.

Надяваме се, че хората ще приемат предизвикателството да пътуват без телефон и че пътуването без устройство ще доведе до по-богати преживявания и по-дълбоки връзки“, каза основателят и главен изпълнителен директор на FLTO Travel Тара Капел пред CNN.

„В днешната дигитална ера ставаме все по-зависими от нашите смартфони и това се отразява негативно на психическото ни благополучие и способността ни да присъстваме. Като премахнат това разсейване, пътниците могат да се ангажират напълно с дестинацията, която посещават, да присъстват по-добре и да се свържат напълно с местата, които посещават“, казва тя.

Дестинации за дигитален детокс

По-рано тази година Ulko-Tammio във Финландия се обяви за първия в света туристически остров без телефони, призовавайки посетителите вместо това да се потопят в заобикалящата природа.

Много други хотели или места за отсядане, като луксозния Rancho La Puerta в Мексико, се представят като дестинации за дигитална детоксикация, където фокусът е върху релаксация, необременена от телефони и компютри.

Цените на пътуванията, организирани от FLTO Travel за групи от 14 души започват от $1999 и ще се провеждат в Италия (Рим и Флоренция), Куба (Хавана), Португалия, Мексико, Коста Рика и Исландия. По-дългите седемдневни пътувания са $3200.

Правилото при пътуването е смартфона да се остави в багажа или сейфа на хотела за периода на ваканцията.

Онези, които се поддадат на дигиталните изкушения и бъдат хванати да използват мобилния си телефон, ще бъдат санкционирани. Техните смартфони ще бъдат конфискувани и те потенциално биха могли да бъдат премахнати от групата.

В един типичен ден на пътуване без телефон, участниците ще се съберат във фоайето на хотела, за да проучат отпечатания маршрут и да бъдат информирани за всички промени в последния момент. Лидерът на пътуването ще бъде единственото лице, оборудвано с мобилен телефон и само за спешни случаи.