Транспорт

Сърбия изкупи докрай дела на Etihad Airwaуs в Air Serbia

   
Сърбия изкупи докрай дела на Etihad Airwaуs в Air Serbia

Сръбският финансов министър Синиша Мали съобщи днес, че Сърбия e изкупила дела на "Етихад еъруейз" (Etihad Airwaуs) в "Еър Сърбия" (Air Serbia) и държавата ще бъде изцяло собственик на националния авиопревозвач, съобщи сръбското издание "Блиц". Etihad Airwaуs е националният авиопревозвач на Обединените арабски емирства.

"Еър Сърбия е най-голямата авиокомпания в региона. От компания, която беше в банкрут, направихме лидер, който сега лети на четири континента, в много страни и станахме пример за това как, чрез една успешна авиокомпания, можете да допринесете за икономическото развитие на вашата страна", каза Мали пред репортери в сръбското министерство на финансите. Той допълни, че предстои закупуване на големи самолети.

"Искам да благодаря на хората от "Етихад", които от 2013 г. са наши партньори и съсобственици на Еър Сърбия. Те излизат от Еър Сърбия заради собствени бизнес решения, а на нас остава да развиваме компанията си", отбеляза Мали.

През 2013 г. "Етихад" закупи дял от 49 процента в сръбската компания Ят еъруейз (JAT Airwaуs), която тогава е на загуба. По-късно компанията беше преименувана на Еър Сърбия. През 2020 г. "Етихад" намалиха дела си до 18 процента, припомня Ройтерс.