Събития

Българска фестивална асоциация с нов управителен съвет

   
Българска фестивална асоциация с нов управителен съвет

На общо събрание на БФА единодушни бяха преизбрани досегашните членове на  управителния съвет. Българската фестивална асоциация /БФА/ обединява над 20 представителни форуми и общини организатори на фестивали като „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“, „Европейски музикален фестивал“, „Софийски музикални седмици“, „София филм фест“, „Новогодишен музикален фестивал“ в НДК, „Сцена на ветовете“, „Фестивал на пясъчните скулптури“, както и общините София, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново.

Председател на управителния съвет продължава да бъде Васил Димитров, избран на тази позиция още при създаването на сдружението през 2012 г. От 2007 г. той е изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ АД, както и президент на „Европейски музикален фестивал” (от 2001 г.).През 2005 г. Васил Димитров е учредител на Асоциацията на Арт мениджърите в България. Създател на единственото в България радио за класическа музика. От 2017 г. Васил Димитров е управител на „Фреш Радио Груп“ ЕООД, в която са включени радиостанциите „ФМ+“, „Фреш“, „Z Rock“, „Melody“ и  „Класик А“.

И останалите членове на управителния съвет имат богат опит в организирането на фестивали и представляват престижни български форуми с международна значимост:

Ива Чавдарова е мениджър на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“, който се провежда в Русе от 1961 г. Продуцирала е над 30 успешни издания на фестивала. В качеството си на мениджър - селекционер има 30-годишен опит и експертиза, както в областта на секторните културни политики така и на терена на фестивалния мениджмънт.

Мира Сталева е изпълнителен директор на престижния „София филм фест“ и създател на София Мийтингс, а от 2022 г. е сред новоизбраните членове на борда на Европейската филмова академия.

Момчил Георгиев е програмен директор и председател на Фондация „Международен фестивал Софийски музикални седмици“ от 2007 г. – един от най-старите музикални форуми у нас. Професор, ръководител на магистърска програма  „Мениджмънт на музикалните индустрии“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Пени Раева е изпълнителен директор на НДК, организатор на два големи фестивални форума – „Киномания“ и „Новогодишен музикален фестивал“.

Българската фестивална асоциация /БФА/ е общност от съмишленици и основната й задача е постигане на признание на фестивалите като важна част от националното и световно нематериално културно наследство. От 2013 година БФА е колективен член на Европейската фестивална асоциация /EFA/ и партньор в реализирането на многогодишния съвместен проект с Европейската комисия - „Европа за Фестивалите и Фестивалите за Европа“ / www.effe.eu/. Благодарение на това сътрудничество редица престижни български форуми получават най-високата оценка от Европейската фестивална асоциация – сартификат за качество - лейбълът „Европейски фестивал“ от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Един от най-успешните проекти на БФА до този момент е издаването на „Бяла книга на фестивалите“ с анализи и препоръки за реформи в сферата на фестивалите в България, както и структурирани предложения за изграждане на нови механизъм за публично финансиране на фестивалите. https://l8.nu/sAhQ

В периода на Ковид през 2020-2022 г. форсмажорните обстоятелства възпрепятстваха дейността на БФА, но в края на 2022 г. организацията спечели проект по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“ и през настоящата година реализира мащабно изследване на дигиталните активности на фестивалите в градовете Русе, Велико Търново и Бургас и даде препоръки за цялостна стратегия за повишаване на публичността на фестивалните форуми.  https://l8.nu/sAhO