Новини Транспорт

Нидерландия се отказва от намеренията си да ограничи полетите на летище Схипхол

   
Нидерландия се отказва от намеренията си да ограничи полетите на летище Схипхол

Изправено пред натиск от страна на властите в САЩ и Европейския съюз, правителството на Нидерландия се отказа от плана за ограничаване на максималния брой полети на амстердамското летище "Схипхол" през идното лято, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението е победа за нидерландското дъщерно дружество на авиационна група "Ер Франс-Ка Ел Ем" (Air France-KLM) и американския превозвач "Джетблу" (JetBlue), които се противопоставиха на решението. Природозащитници и местните групи, живеещи в близост до "Схипхол", които подкрепиха ограничението на полетите, обаче останаха разочаровани.

"Подчертавам, че кабинетът все още е ангажиран с възстановяването на баланса между "Схипхол" и околната среда", заяви министърът на инфраструктурата и управлението на водите Марк Харберс в писмо до парламента на страната.

Планът за ограничаване на броя на полетите на летище "Схипхол", едно от най-натоварените в Европа, с 10 процента под нивата от предпандемичната 2019 г., беше продиктуван основно от желанието да се намали шумовото замърсяване, но също така беше приветстван от екологични организации, които го определят като необходимо за намаляване на въглеродния диоксид и емисиите на азот.

Опозицията срещу ограничаването на полетите нарасна този месец, след като нидерландският координатор на летищните слотове на "Схипхол" обяви съкращения, засягащи и превозвачите "Ер Франс-Ка Ел Ем" и "Джетблу". Двете компании започнаха да летят от "Схипхол" до Ню Йорк и Бостън по-рано през годината.

Това накара правителството на САЩ на 3 ноември да заплаши с ответни мерки, ако Нидерландия изпълни плана си.

Също така в писмото на Харберс до парламента се отбелязва, че европейският комисар по транспорта Адина Валян на 13 ноември е изпратила на нидерландското правителство писмо, изразяващо "сериозна загриженост", свързана с ограничаването на полетите на "Схипхол".

Правителството на Нидерландия заяви, че ще продължи да проучва други мерки за евентуално ограничаване на полетите.