Новини Събития

Дефиле на младото вино 2023 ще се проведе в Пловдив

   
Дефиле на младото вино 2023 ще се проведе в Пловдив

Поредното 15-то издание на „Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 24, 25 и 26 ноември 2023г. По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, деветнадесет възрожденски къщи очакват гостите на фестивала в последния уикенд на месец ноември.

На пресконференция днес, провела се в Къщата на Иван Черноземски в Стария град, инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет п о туризъм Пловдив, доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ и председател на дегустационната комисия и доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, представиха подробна информация за фестивала и акценти от програмата на тридневния винен празник.

„Дефиле на младото вино“ – локации и участници

Участниците  в „Дефиле на младото вино“ 2023 г. са 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. Новите фирми сред тях са 12. Тази година винопроизводителите са с рекорден брой – 50.

Деветнадесет обекта, от които 3 нови, ще отворят врати по  време на „Дефиле на младото вино“ 2023. Това са: Ресторант – градина „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб”, Галерия Енчо Пиронков, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов – Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади“, Къща „Недкович“, Къща „Иван Черноземски“, „Данчовата къща“, Ресторант „Алафрангите“, Къща „Верен Стамболян“ (Къщата на Художниците) /нова локация/ и  Хотел „Бел Вил“. За Ваше улеснение, може да използвате дигиталната фестивалана карта в която ще откриете всички локации и участниците в тях.

Фестивална програма

“Дефиле на младото вино“ започва в петък  /24 ноември/ с Дионисиево шествие. В 13:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ /пред Община Пловдив/ богът на виното – Дионис ще приветства всички присъстващи граждани и гости на Пловдив. Пъстро шествие с участието на фолклорен ансамбъл Тракия ще Ви поведе към началото на Стария град. На ул. „Съборна“ 2-4 до бариерата ще бъде открит фестивал „Дефиле на младото вино“ 2023. Бог Дионис, заедно с официалните  гости ще отворят първата  бъчва младо  вино, реколта 2023 г. С песни, танци  и наздравици,  ще дадем старт  на  тридневна винена забава.  Дегустациите ще продължат три дни:

На 24 ноември – от 14 до 18 ч.

На 25 ноември – от 11 до 18 ч.

На 26 ноември – от 11 до 17 ч.

Организаторите подгряват най-нетърпеливите винолюбители цяла седмица преди фестивала. Всяка вечер от понеделник /20 ноември/ до четвъртък /23 ноември/ ще се проведат „Дните на младото вино“.

Дегустации по време на „Дефиле на  младото вино“

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

За най-нетърпеливите и верни винолюбители дегустационен комплект/билет може да бъде закупен и предварително чрез платформата на Grabo.bg

Само си представете как се разхождате из малките улички на обагрения в есенни краски Старинен град на Пловдив с чаша вино в ръка. По време на „Дефиле на младото вино“ ще забравите за грижите и задачите от забързаното ежедневие, ще остане време само за Вас и за среща с близки приятели, за забавни моменти и пивки наздравици с младо вино.