Транспорт

Air France-KLM инвестира в производствено съоръжение за устойчиво авиационно гориво в САЩ

   
Air France-KLM инвестира в производствено съоръжение за устойчиво авиационно гориво в САЩ

Групата Air France-KLM направи още една стъпка в сътрудничеството си с DG Fuels, като инвестира 4,7 милиона USD в производството на устойчиво авиационно гориво (SAF). Тази инвестиция – първа за Air France-KLM – е ключова за развитието на партньорството между Air France-KLM Group и DG Fuels. Тя ще подпомогне завършването на развойната работа, необходима за постигане на окончателно инвестиционно решение (FID) за първия завод за устойчиво авиационно гориво на DG Fuels. Той ще бъде разположен в Луизиана. Тази инвестиция потвърждава амбицията на Групата да участва във финансирането на проекти, които позволяват развитието на производствените мощности на SAF в световен мащаб. Целта е постепенно да се създаде диверсифицирана мрежа, способна да отговори на търсенето на устойчиво гориво в световен мащаб.

В допълнение към тази инвестиция Air France-KLM се ангажира да закупува до 75 000 тона устойчиво авиационно гориво (SAF) годишно от DG Fuels. Планът е доставките да започнат още през 2029 г.

„Air France-KLM се гордее с разширеното си сътрудничество с DG Fuels. Инвестицията в развитието на технологията за преобразуване на отпадъци в авиационно гориво, е решаваща за разрастването на SAF индустрията. За Air France-KLM това е първата по рода си инвестиция в тази индустрия и с нетърпение очакваме резултатите от допълнителните ангажименти и дългосрочното ни партньорство с DG Fuels., каза Констанс Тио, вицепрезидент “Човешки ресурси и устойчивост”, Air France-KLM.

„Щастливи сме от разширяването на стратегическите ни отношения с Air France-KLM. Те са ключови не само за DG Fuels, но и за цялата авиационна индустрия, тъй като гарантират успешното внедряване на нашето първо съоръжение за SAF и ни дава възможности за последващо разширение. Очакваме с нетърпение да продължим работата си с Air France-KLM и на новите ни локации в Съединените щати, Европа и Азия, на които внедряваме нашата SAF технология“, коментира Кристофър Чапът, президент и финансов директор на DG Fuels.

За да намали въздействието си върху околната среда, Air France-KLM си поставя за цел да ограничи емисиите си на CO2 на пътник/км с 30% до 2030 г. в сравнение с 2019 г. Ангажиментът е до 2030 г. Групата да използва минимум 10% SAF и се стреми да бъде лидер в устойчивата авиация. През 2022 г. Air France-KLM беше най-големият потребител на SAF в света - 17% от общото световно производство. За сравнение, Групата отговаря само за 3% от световното потребление на конвенционален керосин.

През октомври 2022 г. Air France-KLM обяви споразумение за доставка на 600 000 тона SAF от DG Fuels за периода 2027-2036 г.

DG Fuels, доставчик на устойчиво авиационно гориво с ефективен и евтин производствен процес

В резултат на своя високоефективен процес на преобразуване на въглерод, DG Fuels увеличава максимално добива на SAF, произведен от фиксирано количество биомаса. Тази ефективност, съчетана с разрастването на производствената база, води до оптимизиране на производствените разходи. Това позволява на DG Fuels да постигне устойчива рентабилност и да предложи устойчивото гориво на конкуретни на конвенционалното гориво цени. Като доказателство за своя ангажимент за използване на възобновяема енергия, DG Fuels е основен поддръжник на вятърната, слънчевата и други форми на енергия с нулеви въглеродни емисии.

Устойчиво пътуване: Траекторията на устойчивост на Air France-KLM

Air France-KLM разработи цялостна стратегия “Устойчиво пътуване” с две основни линии в нея - „хора и култура“ и „околна среда“.

По линия на хората Air France-KLM Group инвестира в намаляване на шумовото замърсяване, създаване на безопасно и приобщаващо работно място и подкрепа на местните общности.

Що се отнася до стълба „околна среда“, Air France-KLM разработи стратегия за декарбонизация, която има за цел да намали емисиите на пътник/километър с 30% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г. За да изпълни този ангажимент, Air France-KLM предприе следните стъпки:

Обновяване на флота със самолети от ново поколение: Airbus A220s, Airbus A350s, Boeing 787s. Те са по-икономични, произвеждат до 25% по-малко CO2 емисии и са с средно с до 33% по-тихи. До 2028 г. тези самолети ще представляват 64% от флота на Air France-KLM Group, благодарение на годишна инвестиция от два милиарда евро.

Повишено използване на устойчиво авиационно гориво (SAF) намалява емисиите на CO2 средно с поне 75% през жизнения цикъл на горивото и не се конкурира с хранителните вериги. Групата има за цел да извършва всички свои полети с поне 10% устойчиво авиационно гориво до 2030 г. и с до 63% до 2050 г.

Обучение на екипажите и неземните екипи на Air France-KLM в практики, които позволяват средно намаляване от 4 до 5% на емисиите на CO2.

Повече информация на https://sustainabilityreport.airfranceklm.com/