Новини Турагенции

Български и турски туроператори се срещнаха в Чанаккале

   

Павлина Илиева, председател на ОБТ (в средата)
  Димо Христов, Турция

Група от 15 български туроператори посети Чанаккале в рамките на промоционалните дейности, инициирани от турската асоциация на туристическите агенции (TÜRSAB). Целта е запознаване с местните възможности за туризъм и посещението на повече български туристи в района. Групата е водена от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма". Те се срещнаха с местни партьори в бизнес срещи.
В първия ден от програмата бяха посетени различни ресторанти и Mirrored Bazaar в Еджеабат, в Чанаккале и фабрики за производството на керамични съдове. След това беше разгледана крайбрежната алея и Троянският кон. 
Председателят на борда на директорите на Търговско-промишлената камара на Чанаккале Селчук Семигозлу заяви:
"Насочихме се към българския пазар като използвахме географската близост, социално-икономическите и търговски отношения като предимство. През юни 2022 г. с мотото „Всеки сезон - Чанаккале“ се събрахме с туроператори в София и показахме нашия район. 
След това събитие се наблюдава значително увеличение на българските туристи, идващи в Чанаккале. Българските медии включиха Чанаккале в новините със заглавие „Три нови дестинации, които ще бъдат популярни в Турция през 2024 г.“. В допълнение към осигуряването на туристическа мобилност, ние също работим за увеличаване на други видове сътрудничество, като например износа на стоки и продукти.
Този път промоционалното събитие, което проведохме в България миналата година, решихме да организираме в нашата камара в Чанаккале с участието на различни агенции от двете страни.
Туроператорите и журналистите ще посетят музей на Троя и Античния град на 16 ноември 2023 г.. Надявам се, че програмата, която проведохме в сътрудничество с TÜRSAB, ще донесе полезни резултати за Чанаккале и бих искал да благодаря на всички мои приятели, които допринесоха за това събитие“. В групата пътува и репортер на TravelNews.

Димо Христов