Анализи Събития

Френският ски курорт Вал Торенс отвори пистите

   

Вал Торенс е любим и на българите
  Мирослав Иванов, Вал Торенс

Френският ски курорт Вал Торенс отвори днес (18 ноември 2023 г.) някои от пистите и лифтовете, седмица по-рано поради отрицателните температури и обилния снеговалеж. Официалното откриване на сезона ще се състои на 25 ноември и се очаква да продължи до 5 май 2024 г. Пистите и лифтовете в зоната Funitel Péclet, която е в централната част на курорта, ще работят от 9 до 16:45 часа. Всички скиори и сноубордисти ще могат да се възползват от намалената цена от само 20 евро на ден за лифтовете. От следващата седмица ще работят всички писти и съоръжения във Вал Торенс.

Оливър Десолти, изпълнителен директор на Асоциацията „Три долини“, обяви: „Вал Торенс е най-високо разположеният курорт в Европа - на 2300 м, и ние сме много развълнувани, че отваря по-рано. Другите курорти в „Трите долини“ също имат приличен сняг. Например от 60 до 80 см са паднали на Mont Saulire, който свързва Куршевел с Мерибел, така имаме положително начало на зимен сезон 2023/2024 г.“.

За начало на сезона във Вал Торенс ще се проведат и други ключови събития - Световната купа по ски алпинизъм (от 24 до 26 ноември), както и Световната купа по ски крос (от 5 ​​до 8 декември).

Вал Торенс е най-добрият ски курорт в света или снежният рай на Френските Алпи. В него е най-добрата ски писта не само във Франция, но и в Европа. Той е част от ски зоната „Трите долини“, която разполага с над 600 километра писти и я прави една от осемте най-големи ски зони в света. Курортът разполага с 321 ски писти, а върховете, от които могат да се спускат любителите на зимния спорт, са 25. Това е и най-високият курорт в Европа, разположен на 2300 м, което прави изграждането на всичко – лифтове, ресторанти, хотели и т.н. изключително трудно. Затова и всички определят френския проектант Пиер като мечтател. Той обаче не спира докато не види проекта си готов. Пиер успява да се справи без абсолютно никаква подкрепа – нито икономическа, нито административна, тъй като властите му отказват необходимите разрешения.

През лятото на 1971 г. започва изграждането на 3 лифта. Няколко месеца по-късно, на 18 декември, е открит първият зимен сезон на ски курорта, който днес се счита за най-иновативния на Земята. Кабините на лифта са оборудвани с видео системи. Те буквално летят като орел, развивайки 100 километра в час. За 2 минути стигат до 3230 м надморска височина. Ски почивка на Вал Торенс може да ви предложи най-различни забавления, освен каране на ски. Сред тях са карането на моторни шейни и шейни с кучета – пътеките, предназначени за този вид развлечение са с дължина от 6 км, което също е рекорд. На френския ски курорт има и около 40 бара, дискотеки и клубове, които работят до късно. Трябва да добавим и ресторантите, чиито брой достига 60. Има и десетки СПА и спортни центрове, външно джакузи и се организират безплатни концерти на джаз, суинг и класическа музика, които се провеждат всеки вторник през зимния сезон.

Ски зоната „Трите долини“

(Les Trois Vallées) е най-голямата със свързани писти в света. Със своите 600 км ски писти, 172 лифта и 318 маркирани писти, районът предлага най-различни възможности за забавления, релакс и нови преживявания. Това несъмнено е най-добре развитата част на Френските Алпи и всяка година комплексът инвестира във възможно най-модерно оборудване, правейки го най-големия и най-модерния във Франция. Независимо дали сте опитен скиор или за първи път карате сноуборд, в „Трите долини“ ще намерите много възможности за вашето ниво. Ски зоната се състои от 9 живописни градчета, но най-популярните са Вал Торенс, Ле Менюир, Мерибел и Куршавел.

Всъщност „Трите долини“ е толкова голям, че в него могат да се поберат петте най-големи ски зони в САЩ. Намира се в региона Савоя и можете да карате ски в трите уникални долини само с един пропуск. Ски сезонът продължава пет месеца - от декември до май, а 85% от пистите са разположени на надморска височина над 1 800 метра или повече. За такъв голям район дневната ски карта е на много разумна цена от 75 евро, а ако желаете да преживеете различен тип забавления, можете да посетите 27 местни градчета и села.

Вал Торенс е най-високо разположеният курорт в Европа, а Куршевел предлага на гостите си ресторанти със звезди "Мишлен", луксозни апартаменти, къщи и дори собствено летище. „Трите долини“ е идеален регион за скиори от всички нива. Той се състои от 17% зелени писти, 29% сини писти, 33% червени писти, а за по-приключенски настроените – 11% черни писти.

Курортът Вал Торенс е любим и на много български скиори, а наши туроператори правят програми до него, дори и с директни чартъри.

Мирослав Иванов