Новини Транспорт

Самолетен етикет: Какво ДА и какво да НЕ правите на борда?

   
Самолетен етикет: Какво ДА и какво да НЕ правите на борда?

Когато се съберат много хора в едно ограничено пространство, възникването на кофликти е неизбежно. И предвид рекордната за въздушния транспорт година, новините все по-често се пълнят с инциденти на борда. А всичко може да върви по-гладко, ако пътниците спазват елементарна учтивост по време на полета. Липсващата съставка в много случаи е самосъзнанието. Хората често са погълнати от собственото си пътуване и забравят, че има цял самолет, пълен с други пътници.

„Винаги е някак умопомрачително да го видиш – „това е моята чанта, моето място, моят полет, моята връзка и моето питие“. Толкова много „аз, аз, аз“, когато става дума как се държат хората в самолет“, казва Рич Хендерсън, който е стюард от десетилетие.

„Трябва да сте наясно със заобикалящата ви среда, трябва да уважавате хората около вас,“ съветва той.

За да очертае правилата за поведение на борда, CNN Travel разговаря с експерти по етикет.

Всичко започва със „здравей“

Бъдете учтиви с екипажа на полета, който ви поздравява. „Да сте мил с първия човек, когото видите в самолета, е много важно“, смята Даян Готсман, експерт по етикет и собственик на The Protocol School of Texas.

Андрю Хендерсън, стюард с 20-годишен опит, подкрепя това мнение. „Едно обикновено „здравей“ или „благодаря“ е важна част от етикета, който се губи в наши дни с всички шумопотискащи слушалки и устройства. Всички сме толкова заети, че забравяме, че и други хора съществуват“, казва той.

Двамата с Рич Хендерсън управляват уебсайта и акаунтите в социалните медии Two Guys on a Plane, където „нахалството е безплатно“.

За слушалките

Слушалките са нож с две остриета: чудесни за блокиране на света, но не толкова добри за обръщане на внимание, когато има значение.

„Ние сме на борда предимно от съображения за безопасност и често се шегуваме, че ако има извънредна ситуация, половината хора ще останат в самолета заради това, че не обръщат внимание какво се случва около тях, благодарение на слушалките и телефоните си“, казва Рич Хендерсън.

Пътниците, изгубени в собствения си свят, пропускат и неща, като сервиране на напитки, а след това се дразнят, че не са получили питие.

„Ако видите стюардеса с количка да се приближава до вашия ред, свалете слушалките си и установете контакт с очи, за да не се сблъскваме с предизвикателни ситуации в бъдеще“, съветва Андрю Хендерсън.

Но устройствата за неутрализиране на шума, които Готсман нарича „универсален знак „не искам да ме притесняват“, очевидно са полезни. Съседът ви говори на ухото? Сложете слушалки. Плаче бебе? Сложете слушалките. Но бъдете мили и ги сваляйте от ушите си, когато се налага.

Деца в самолета

Когато пътуват с бебе, родителите не са виновни за плача му. „Те са поставени в неудобна ситуация да виждат как хората въртят очи“, казва Готсман. „А не искат бебето да плаче повече от останалите в самолета.“

Но сценариите с палави деца са друга история. Невнимателните родители често оглавяват класациите на най-досадните хора на борда.  

„Родителите – подобно на всяко обществено пространство, трябва да държат под око децата си“, според Готсман. „Те трябва да следят за безопасността на детето, но и за комфорта на спътниците си.“

Ритане на седалка и други конфликти

Ритането на седалката е често срещан проблем, наред с блъскането на подлакътника и цял списък с други оплаквания. „Мисля, че всички ние просто трябва да сме малко по-добри един към друг“, казва Андрю Хендерсън. Тези ситуации изискват комуникация, за да се предотврати конфликт.

„Например, ако държите сенникът да е затворен през целия полет, обърнете се към съседа си и попитайте: „Някой иска ли сенникът да е отворен? Моето предпочитание е да го затворя", съветва той.

Саманта Браун, телевизионна водеща и експерт по пътувания, възприема по-едностранчив подход по въпроса за сенника: този, който седи до прозореца, решава.

Андрю Хендерсън обаче предупреждава: „Ако сте погълнати от себе си и мислите „това е моят сенник, ще го затворя, ако искам“, това предвещава началото на битка“.

Правилото за подлакътниците

Що се отнася до подлакътниците, Готсман посочва, че средната седалка е с приоритет, като пътникът, настанен на нея, трябва да реши в каква посока да са наклонени. Саманта Браун също смята, че пътникът на средната седалка определено получава и двата подлакътника.

Премерен подход по въпроса с накланянето на седалката

Въпросът с накланянето на седалката със сигурност не може да бъде разрешен лесно. Но учтивостта е от ключово значение.

„Ако възнамерявате да наклоните седалката си назад, важно е първо да погледнете и да се уверите, че нечии колене не са опрени в нея, че масата е вдигната и на нея няма храна“, посочва Готсман.

Рич Хендерсън отправя предупреждение относно легналото положение.

„Като общо правило смятам, че човек трябва да може да използва мястото си по начина, по който е проектирано да се използва“, казва той, добавяйки, че „правилното нещо“ на полет, на който се предлага храна, е в този период да не накланяте седалката си.

Консумация на алкохол

Повечето инциденти във въздуха през последните няколко години са свързани с алкохол. Пътник, изпил няколко чашки в бара на летището и още няколко в самолета, може да не е най-добрият спътник или клиент. Някои, в крайна сметка, се изправят пред солидни глоби.

„Мисля, че е важно да се пие умерено“, казва Готман. „Ако ще пиете, не прекалявайте.“

Миризлива храна, миризливи хора

Няма как да избягате от неприятните миризми в тесни помещения, така че внимавайте какво избирате да качите в самолета. Помислете два пъти за риба и твърдо сварени яйца, например.

Погрижете се за личната си хигиена у дома - не режете ноктите си в самолета. И задължително се изкъпете. Миризливите пътници – поради лоша хигиена или твърде много парфюм, са често срещано оплакване, сочат проучвания.

Миризливи крака – или каквито и да било крака

Готсман призовава пътниците да изберат обувки, които ще са им удобни през целия полет, дори и ако краката им се подуят. „Не е добре да си събуеш обувките и да подремнеш малко“, казва тя. „Дремнете, но обути. И не ходете нагоре-надолу в кабината, до тоалетната и обратно, боси или по чорапи“.

При никакви обстоятелства не поставяйте босите си крака върху подлакътника на друг човек. Това се случва с Браун, която го определя като „най-досадното пътническо преживяване, което някога съм имала“.

„Обръщам се и казвам: „Моля, не правете това“, но първо го документирам“. Това обикновено дава време на партньора на другия пътник да каже: „Трябва да махнеш краката си. Тя ги снима.”