Анализи

Зимните курорти са готови за сезона със стари проблеми

   
Зимните курорти са готови за сезона със стари проблеми

Зимните курорти са в пълна готовност да посрещат туристи, проблемът обаче, който за поредна година изскача непосредствено преди ски сезона, са старите лифтове, стана ясно от срещата, която се проведе в комисията по туризъм в парламента. На нея присъстваха представители на министерството на туризма, вътрешните работи и здравеопазването, както и членове на браншови организации и областни управители. Темата на дискусията беше "Подготовка за зимен туристически сезон 2023-2024 г. – перспективи и предизвикателства".

Всички в комисията се обединиха, че трябва да бъдат направени промени в Закона за горите, за да може да бъдат модернизирани лифтовете в зимните курорти и да има устойчиво развитие. Депутатите ще очакват текстове, за да ги придвижат. Освен това е необходимо да бъдат приети новите планове за управление на природните и националните паркове или да бъдат коригирани вече съществуващите.

"От 20 години чакаме промяна на закони. А липсата на концепции и визия за планината я убива. Витоша вече не е никакъв курорт", заяви изпълнителният директор на "Витоша ски" Ян Калчев. Той припомни, че преди планината е била един от най-развитите курорти в Европа.

"С промяната на историята на България, и с навлизането на новото време не можахме да отговорим на очакванията на обществото с нещо по-съвременно по отношение на съоръжения и инфраструктура", каза той. 

Пътят до Витоша е в много лошо състояние, стана ясно от думите му. По него до планината се качвали около 20 хил. деца годишно, а нямало никакви знаци и бил толкова зле, че ставал само за дрифтове.

Другият курорт - Банско, е готов за работа, както и съоръженията и оръдията за сняг. Проблемът е, че лифтовете са малко и се струпват големи опашки. За да се избегне това, отново се повдигна въпросът за изграждане на нов лифт, защото не било приемливо за туристите да чакат по 3-4 часа на опашки. 

Пампорово също е готово да посреща туристите. "Тази година има индикация за малко по-ранен старт на сезона и през уикенда започваме с подготовката за изкуствен сняг", каза и Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД. Според него късното стартиране на сезона може да доведе до потенциален крах. Подготовката на ски зоната била в пълна готовност, но като колегите си и той подчерта, че развитието на ски зоните, достъпът до тях, изграждане на нови ски писти и лифтови кабинки са основните проблеми на курортите. 

"Рискуваме нашите граждани да тръгнат по другите държави. Решението - да внесем в Министерството на туризма общи текстове, които имат за цел да се решат тези проблеми и създаването на работна група по този въпрос. За да бъде изграден един нов лифт, на ново трасе, се минава през ада и често дори не можеш да минеш. Принуден си да правиш нещо върху стари лифтове и ако искаш нещо ново, поне две министерства ти казват, че не може", възмутен обясни Беляков. 

А кметът на Банско Стойчо Баненски призова, когато местната власт и бизнесът говорят на един език, изпълнителната власт да слушат. "За да развиваме този туризъм, трябва да има законодателни промени и ако те станат, още повече ще се отвори икономическо развитие на общините", каза той. 

"Против строенето на хотели сме, искаме спортна инфраструктура. Трябва да развиваме България като ски дестинация или този бизнес ще върви само назад", допълни Баненски и припомни, че през 2003 г. е построен лифтът в Банско, който иначе се води най-модерният у нас. А за законодателните промени увери, че трябва да се вземат бързо, защото, за да тръгне едно ново съоръжение са нужни поне три години, докато се мине през всички процедури.  

Димо Христов