Новини Събития

Измамници лъжат туристи в Италия с нов трик

   
Измамници лъжат туристи в Италия с нов трик

Всяка година Флоренция привлича милиони туристи, нетърпеливи да се насладят на зашеметяващата й архитектура и паметници. Но сред тълпите от посетители се крият и измамници, които отчаяно искат да отърват от техните евро. За да помогне на туристите да запазят скъпоценностите си, туристическият влогър Сам Мейфеър разкрива популярна измама. 39-годишният мъж от Съри споделя полезните съвети в своя TikTok акаунт, предупреждавайки последователите си за фалшиви артисти, работещи в центъра на града. Във видеото в TikTok, докато Сам разглежда оживения площад Piazza del Duomo пред катедралата на Флоренция, разкрива измама, наречена „Италианска улична арт бъркотия“.

„Едно от нещата, с които трябва да сте наясно в Италия, са уличните измамници, особено момчетата, които продават изкуството“, посочва той. „Те не се интересуват от продажбата на това, което имат. Те са по-заинтересовани да ви накарат да се разхождате върху тяхното изкуство“, допълва мъжът.

Разкривайки измамата на последователите си, Сам показва мъж, стоящ на оживения площад със снимки на „произведения на изкуството“ на земята. Измамникът умело се позиционира до уличните търговци - включително художници и карикатуристи.

Сам обяснява: „Установяват се на оживено място и поставят пет или шест изображения с надеждата, че няма да им обърнете внимание и ще ги настъпите. След това устройват сцена и искат да платите картината“.

Той добавя: „Вярвате или не, много е лесно да се направи, особено на оживени места като центъра на Флоренция – така че просто внимавайте къде стъпвате.

Сам казва още за Daily Mail: „Флоренция е удивително красив град и силно препоръчвам да го посетите. Но точно като повечето туристически атракции в Италия, бъдете разумни, тъй като джебчиите и уличните измами са навсякъде“.

За да помогне за идентифициране на измамниците, той казва, че „истинските художници“се установяват далеч от тълпите и имат цени на произведенията си.

Влогърът твърди, че най-доброто нещо, което можете да направите, ако случайно стъпите върху тези снимки, е да „се отдалечите или да се обадите на полицията, ако ви заплашват“.

За съжаление, Флоренция не е единственият италиански град, който привлича измамници. Сам казва: „Попаднах на измамници в Рим и Ватикана.“

Това, по което повечето туристи си падат, твърди той, е „измамата с безплатни гривни“, при която измамниците се опитват да ви завържат гривни на ръката, които трудно се свалят, след което искат пари за тях.

„Фонтанът Треви е мястото, където е най-вероятно да попаднете на джебчии, така че внимавайте и бъдете нащрек. Те са много добри в това, което правят!“, предупреждава още той.