Анализи Новини

Най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 според National Geographic

   
Най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 според National Geographic

През ноември National Geographic публикува своя The Cool List for 2024 - селекция от 30 дестинации по света, определени за най-вълнуващите места за посещение през следващата година.

Европа доминира в списъка с 13 дестинации, включително пътуване из целия континент с влак. В списъка попадат 6 места в Северна Америка, като три от тях са в САЩ.

Тъй като пътешествениците продължават да търсят по-евтини алтернативи, по-малко посещаваните от туристи дестинации стават все по-популярни.

Ето кои са най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 г. в различните континенти:

Европа

Албански Алпи, Албания

Белфаст, Северна Ирландия

Емилия-Романя, Италия

Из Европа с влак

Галоуей и Южен Еършир, Шотландия

Нордланд, Норвегия

Северен Йоркшир, Англия

Помпей, Италия

Саймаа, Финландия

Тарту, Естония

17-ото Европейско първенство по футбол, Германия

Валета, Малта

Уелс

Дивият Атлантически път, Ирландия

Отличително място в Европа е Тарту, Естония. Според Nat Geo естонците смятат града за „културното и интелектуално сърце на страната“. Тарту е на 177 км мили от столицата Талин и дом на най-стария университет в страната, обявен е от ЮНЕСКО за град на литературата и е избран за една от европейските столици на културата за 2024 г.

Америка

Пустинята Атакама, Чили

Лима, Перу

Ню Йорк, САЩ

Маями, Флорида, САЩ

Доминика

Нова Скотия, Канада

Тексас, САЩ

Полуостров Юкатан, Мексико

Влажните зони Ибера, Аржентина

Три места в САЩ са класирани като най-вълнуващите дестинации през 2024 г. Тексас се откроява сред списъка, защото на 8 април следващата година хората в централен Тексас ще могат да видят пълното слънчево затъмнение.

Очаква се Форт Уърт, Сан Антонио и Остин да предложат най-добрите гледки към астрономическото събитие.

Остин, Тексас, изпъква и в други класации. Докладът за богатството на Henley and Partner за 2023 г. определя Остин като най-бързо развиващия се град за милионери в САЩ. Според доклада градът в Тексас е отбелязал ръст на милионерите със 102% от 2012 до 2022 г.

Проучване на SmartAsset показа, че стойността на жилищата в Остин е скочила с 354% през последните 25 години.

Африка

Акагера, Руанда

Сухите гори Андрефана, Мадагаскар

Сиера Леоне

Според доклада на Nat Geo туризмът в Западна Африка процъфтява. Първият хотел от веригата Hilton в Сиера Леоне трябва да отвори врати следващата година. Други вериги също ще разширят портфолиото си в страната през следващата година, а международното летище във Фрийтаун беше ремонтирано и обновено тази година.

Азия

Сиким, Индия

Тайнан, Тайван

Сиан, Китай

Сиким, Индия, е един от най-малките щати в страната.

Районът предлага на посетителите възможност за преходи и разглеждане на планински манастири. Над една четвърт от Сиким се заема от националния парк Khangchendzonga - обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Австралия

Виктория, Австралия

Въпреки че Австралия е известна със своите плажове, Виктория привлича вниманието заради богатството си от минерали горещи извори. Докладът на Nat Geo изтъква Великата пътека, която свързва термални извори и морски бани по път от 900 км, който минава през големия град Мелбърн.