Новини Хотели

Сайт мами с новогодишни резервации в хотели и къщи за гости

   
Сайт мами с новогодишни резервации в хотели и къщи за гости

Измама с новогодишни резервации за къщи за гости. За това сигнализираха собственици на такива места. Става дума за мним сайт, в който са публикувани обяви на различни места за настаняване, за което обаче собствениците не са информирани.

Някои от онези, които са попаднали в схемата, дори вече са заплатили за нощувките си, които няма как да бъдат реализирани.

"Сигнализираха ни колеги от Батак. Направих си резервация в собствения хотел, прие ми я, въпреки че отдавна нямаме свободни места. След това ми се обадиха и си поговорихме по телефона, за да добавим допълнителни услуги и при тях нямаше никакъв проблем, всичко беше свободно и достъпно. Получавах все по-големи проформи, а в хотела не пристигаше никакво запитване", разказа пред NOVA Кристиян Киров, мениджър на един от хотелите край Бургас, който е попаднал във въпросния фалшив сайт.

Резервациите в сайта са се плащали чрез проформа фактура, която се плаща през банка, имало опция и за картови плащания. Събираните суми достигали до 3-4 хиляди лева, като се използвало това, че резервацията се прави в последния момент.

В понеделник собственици на хотели подали сигнал до министъра на вътрешните работи, а той реагирал мигновено, пренасочвайки ги към отдел "Киберсигурност".

"В рамките на 2-3 часа успяхме да преустановим работата на сайта, в който са се извършвали измамите. Блокирахме банковата сметка, на която са се превеждали суми, както и преустановихме телефонните номера, които са използвали", заяви директорът на Дирекция "Киберпрестъпност" комисар Владимир Димитров по БНТ.

По думите му за подобни компютърни измами се предвиждат няколко години затвор.

"Важно е да предупредим хората да използват надеждни сайтове, такива, които са ползвали и преди, или техни познати са. Нека всеки бъде внимателен. Да не се пазарува от новопоявили се платформи, само от големите и утвърдени сайтове", каза комисар Владимир Димитров.

Той обясни, че постъпват все повече сигнали на хора, които получават фалшиви имейли от КАТ, банкови институции.

"Изпраща се примерен имейл за смяна на парола, например, със съответен линк, за да се обновяват данните. Там се искат всичките му данни. Трябва да се изчака малко, нека отворят сайта на банката или услугата и от там да се запознаят с информацията, която им е нужна", коментира директорът на Дирекция "Киберпрестъпност".