Новини Събития

Катедралата Нотр Дам отваря врати на 8 декември 2024 г.

   
Катедралата Нотр Дам отваря врати на 8 декември 2024 г.

Когато катедралата Нотр Дам в Париж се запали и претърпя огромни щети през 2019 г., това беше опустошително културно събитие. Едно от най-емблематичните произведения на средновековната архитектура в света, горящо в пламъци.

Но сега, почти пет години след тази катастрофа, най-накрая получихме официална новина кога катедралата отново ще отвори врати.

8 декември 2024 г. е датата, която е определена за повторното отваряне на Нотр Дам, което означава, че тогава тя вече ще може да приема местн и туристи.

В годините след пожара на Нотр Дам през април 2019 г. имахме няколко намека за това как може да изглежда средновековната катедрала, когато бъде възстановена. Един план предполага, че новата Нотр Дам може да има вид на „Дисни“ със светлинни и звукови ефекти, докато друг предлага да се даде на района около катедралата голямо сияние със зеленина и подземна пътека.

Оттогава властите са избрали да го възстановят както беше. 96-метровият шпил е пресъздаден и емблематичният център на катедралата също е съживен.

Първоначално имаше шанс Нотр Дам да отвори отново навреме за Олимпийските игри в Париж, които трябва да се проведат през лятото на 2024 г. Въпреки това, поради усложнения при стабилизирането на структурата, проектът изглежда е отнел малко повече време от очакваното.

Във всеки случай това е страхотна новина! Една от най-емблематичните забележителности на Париж за всички времена ще отвори врати по това време следващата година. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати