Анализи Новини

Британско издание рекламира Боровец като най-добрата ски дестинация

   
Британско издание рекламира Боровец като най-добрата ски дестинация

Според проучване на Ellis Bringham средната ски ваканция в Европа може да струва над 3500 паунда за двама души, което за мнозина е непосилно.

Но може би има някои дестинации, които търсачите на снежни емоции са пропуснали. Боровец в България може и да не е толкова известен, но е страхотен избор за пътуващите с ограничен бюджет, пише "Метро".

Разходите за ски ваканция могат бързо да се увеличат - от лифт картите и разходите за наем на екипировка до ски уроците, храната и напитките и настаняването. Проучване на компанията за обмяна на валута eurochange установи, че този ски курорт в България е най-евтиният от гледна точка на разходите за храна и напитки през деня, наем на ски, лифт карти и настаняване.

Една бира там струва само 1,17 паунда, а лифт картата - 29 паунда на ден. Сравнете това с 8 евро (6,90 паунда) за бира в Шамони и може да спестите истински пари.

Боровец се намира в Рила планина в Югозападна България и предлага луксозни удобства на много разумни цени. До Боровец се стига сравнително лесно - намира се на 12 км от близкия град Самоков и на 72 км от столицата на България София.

Автомобилът е може би най-лесният и удобен начин на придвижване, но от южната гара на София до Самоков има автобусен транспорт, който тръгва на всеки четири часа. Пътуването трае час и половина и според Rome2Rio е изгодно за около 1 - 3 паунда. От Самоков можете да хванете друг автобус до Баворец, който тръгва на всеки час и отнема 30 минути.

Разположен сред борови гори, покрити със сняг, там има живописни склонове, осеяни с дървета, и различни заведения, на които да се насладите - от клубове и барове до традиционни балкански кръчми.

Скиорите могат да се насочат към снежния парк "Бороспорт", за да прекарат така необходимото им време на снега, без да харчат много пари. Паркът е с дължина 520 м, състои се от три различни писти с различни нива на трудност и се смята, че е подходящ както за новаци, така и за фрийстайлъри.

Лора Еванс-Фиск, ръководител на отдела за цифрови технологии и ангажираност в eurochange, разказа пред Metro.co.uk защо Боровец е достъпна атракция. "Причината, поради която Боровец е толкова евтин, до голяма степен се дължи на факта, че България не използва еврото, за разлика от много други популярни ски курорти на континента, като тези в Алпите.

В момента 1 български лев се равнява на 38 пенса, така че разходите за неща като ски пасове, ски карти и настаняване са значително по-ниски, отколкото в популярните курорти в останалата част на Европа.

Тя очаква още повече британци да пътуват до Боровец, както и до други български ски курорти като Банско заради достъпните цени.

"Надеждността на снега и лифтовата система в Боровец са се подобрили значително през последните няколко години, което го прави фантастична алтернатива на популярните ски зони в Европа.

Не бива да се подценява и красотата на Боровец, откъдето се откриват невероятни гледки към Рила, докато се спускате по пистите", добавя тя.

Лаура препоръчва Боровец, особено ако сте ски новак и искате да се качите на пистите за първи път, заради всички писти за начинаещи, две основни детски писти и много сини писти - последните са най-лесните в ски курорта.