Събития

Министър Динкова откри ски сезона и новия шестседалков лифт в Пампорово

   
Министър Динкова откри ски сезона и новия шестседалков лифт в Пампорово

Очакваме силен зимен сезон, миналогодишният беше най-силен след 2019 г. Метеорологичните условия показват добри перспективи и записванията. Ние сме в постоянен контакт с бизнеса. Още от септември работим заедно по подготовката на сезона. Това каза министърът на туризма Зарица Динкова по време на откриването на ски сезона и новия шестседалков лифт в Пампорово.

„Съвременният туризъм изисква все повече иновации и модернизация. Те се случват и при нас, макар и по-бавно. С общи усилия - държава, местна власт и частни инвеститори, ще подобрим инфраструктурата, но не бива да забравяме, че в туризма най-ценни са хората. Те са тези, които създават отношението и духа на едно място.“, посочи министър Динкова.

„Оценявам изключително усилията, които полагат инвеститорите. Зимният сезон е тежък. Той става все по-конкурентен, все повече се разчита на иновации, инвестициите стават все по-скъпи, затова е изключително важно да се усеща подкрепата на държавата", заяви Зарица Динкова.

Тя отбеляза, че Пампорово е в сърцата на поколения, които са се качили за първи път на ски тук, а след това са довели своите деца и внуци. Целият регион тук пази уникалност, която е несравнима. От великолепието на природата, през вкуса на смилянския боб и пататник, до гостоприемството на родопчани и колоритния фолклор. Празникът е двоен и заради юбилея на курорта. „90 години са не просто респектиращ период от време, това са години, събрали прекрасните спомени на стотици хиляди българи и чужденци, докоснали се до тази забележителна природа.“ каза министър Динкова.

Haчaлoтo на зимния сезон в Пампорово бе открит и с пycĸaнeтo нa нoвия шecтceдaлĸoв лифт Maлинa – вpъx Cнeжaнĸa. Лeнтaтa бe пpepязaнa oт миниcтъp Динĸoвa и ĸмeтoвeтe нa oбщинитe Cмoлян и Чeпeлape, Hиĸoлaй Meлeмoв и Бopaн Xaджиeв. Зарица Динкова пожела на домакините на прекрасното Пампорово в лицето на ресторантьори, хотелиери, кметове - един успешен и безпроблемен сезон, а на всички гости - незабравими емоции.

Въжената линия е с капацитет 3000 човека на час, което притежава най-модерната технология на задвижване (direct drive), значително намаляваща шума, и пътека за подреждане на пътниците с цел по-голяма запълняемост на седалките, даващи комфорт и бързина при качване на пътниците. Тази инвестиция е важна и за предстоящото събитие през февруари за Световна купа по сноуборд от календара на ФИС и Европейска купа по сноуборд.