Новини Транспорт

Turkish Airlines поръча над 200 самолета от Airbus

   
Turkish Airlines поръча над 200 самолета от Airbus

Турската авиокомпания Turkish Airlines ще закупи повече от 200 самолета Airbus, с опция за още над 100 през следващото десетилетие, тъй като се стреми да стане най-големият авиопревозвач в света. Главният изпълнителен директор на Turkish Airlines Билал Екси обяви в изявление в социалните медии, че цялата поръчка потенциално може да добави до 355 самолета към флота на авиокомпанията, съобщи Hurriyet.

От документацията на Turkish Airlines, изпратена до Борсата в Истанбул става ясно, че поръчката е за 230 самолета, с права за закупуване на допълнителни 125 самолета.

От компанията поясниха, че поръчката включва 150 теснофюзелажни самолета A321 Neo в допълнение към 50 широкофюзелажни самолета A350-900 и 15 от самолетите A350-1000 и товарни A350F.  Според изявлението се предвижда компанията да осигури услуги за поддръжка на двигатели и резервни двигатели за самолетите A350 от Rolls-Royce.

С последната поръчка общият брой на поръчаните от Turkish Airlines самолети ще достигне 504, от които 212 вече са доставени, обявиха от Airbus. В момента Turkish Airlines разполага с 439 самолета във флота си.

Тази инвестиция е важен крайъгълен камък в по-нататъшното развитие на авиационната индустрия на Турция, каза Ахмет Болат, председател на борда на директорите и изпълнителния комитет на Turkish Airlines.

"Чрез модернизиране на нашия флот с по-ефективни и екологични самолети, ние укрепваме нашата водеща позиция в световната авиация и допринасяме за известността на нацията като авиационен център", каза Болат.