Новини Транспорт

Нови пътни такси в Гърция от Нова година

   
Нови пътни такси в Гърция от Нова година

Новите цени на пътните такси, които ще влязат в сила от 1 януари, публикуваха шестте национални концесионера на магистралите в Гърция. Няма да има увеличения на пътните такси на магистралите "Атики" и "Егнатия", съобщава кореспондентът на вестник "Труд" в Гърция Бойка Атанасова.

Съгласно уговорките с Министерството на инфраструктурата, увеличенията варират от 7% до 7,5%, което означава например, че маршрутът Атина - Солун за лек автомобил се увеличава с 2,20 евро, а маршрутът Атина - Янина (през моста Рио - Антирио) с 2,75 евро.

Увеличенията варират средно между 7%-7,5%, което в зависимост от размера на първоначалната такса и категорията на превозното средство варира от 0,10 евро (за мотоциклети на тол такси Велигости Аркадия) до 4,5 евро (за автобуси с повече от 40 места на мостът Рио - Антирио).

Поради тези увеличения от новата година пътната такса за автомобил ще бъде:

Маршрутът Атина - Солун (включително такса Малгара, която принадлежи на Егнатия Одос) ще струва 33,55 евро от 31,35 евро към днешна дата (увеличение от 7%).

Маршрутът Атина - Патра ще струва 12,60 евро от 11,80 евро (увеличение от 6,8%).

Маршрутът Атина - Каламата ще струва 15 евро от 13.95 (7% увеличение).

Маршрутът Атина - Янина през моста Рио - Антирио ще струва 41 евро от 38,25 евро (7,2% увеличение).

Маршрутът Атина - Трикала (през E65) ще струва 19,35 евро от 17,95 евро (7,6% увеличение).

Пътните такси ще се увеличават и през следващите две години. Според договореното с Министерството на инфраструктурата, концесионерите ще поемат малка част (2%) от увеличението за 2023 г. (12%), а останалата част ще бъде поета от пътните такси за 2025 г. и 2026 г. 2% всяка година ще се добавят към увеличението.

Магистрала "Егнатия" (плюс найните вертикални оси и подводната връзка на Актион - Превеза) е държавна все още. През последните години не са налагани увеличения, а само корекции след създаването на нови тол станции. "Егнатия" е в процес на приватизация и законодателството от 2018 г. предвижда, че преди да бъде подписан договор, цените на пътните такси трябва да бъдат увеличени, като вместо 0,03 евро на километър към днешна дата, се таксуват 0,04 евро на километър.

Концесионният процес обаче е "замразен" от месеци, защото трябваше да се решат проблеми с финансирането му. Подписването се очаква през 2024 г.