Анализи Новини

Туристите остават с месеци на сейшелски остров

   
Туристите остават с месеци на сейшелски остров

Съвместяването на желанието ни да видим света с необходимостта да облекчим въздействието на въздушния транспорт върху планетата днес е основна грижа на водещите туристически компании.
Според Международната агенция по енергетика, полетите са отговорни за най-малко 2% от всички глобални въглеродни емисии, като въздействието на сектора нараства по-бързо от това на автомобилния, корабния и железопътния транспорт.

Проучване на ЕС от 2017 г. пък показва, че 85% от програмите за компенсиране на затоплящите планетата емисии от въздушния транспорт не работят. Затова днес якои от компаниите предприемат нов подход – те съветват туристите, пътуващи на дълги разстояния, да удължават престоя си.

Британската туристическа агенция Responsible Travel съветва клиентите си да възприемат този вид пътуване, добавяйки, че проверява офертите си, за да гарантира, че отговарят на високи стандарти за опазване и зачитат местното културно наследство.

На Северния остров с Natucate

Компанията от Сейшелските острови Natucate извежда тази тенденция на следващото ниво. Оперирайки на Северния остров на архипелага, нейните специални „пътувания за опазване“ са насочени към хора с възможности за дългосрочен престой.

Тези пътувания могат да продължат между 26 и 52 дни, давайки възможност на пътуващите да работят за защита на местните застрашени животински популации, обединявайки се с малки неправителствени организации на място, които имат експертния опит да образоват посетителите.

„Напоследък наблюдаваме тенденцията хората да си вземат по-дълъг отпуск, правейки само един международен полет на всеки две години и оставайки много по-дълго на избраната от тях дестинация“, казва Даниел Каул, главен изпълнителен директор на Natucate.

Той основава компанията преди десетилетие, след като по време на студентските си години е доброволец в различни национални паркове в Съединените щати.

Доверявайки се на стремежа си към природозащитния туризъм, той иска и други да изпитат чувството да се грижат за природата и да се запознаят с нея отблизо. Каул казва, че тенденцията на по-дълги пътувания носи множество ползи за всички страни.

„Хората искат да останат по-дълго, да се запознаят с възможностите за опазване и да разберат работата ни. Те предпочитат да пътуват осъзнато пред това да дойдат за седем дни и да си ходят“, казва той за CNN Travel.

Такива дълги пътувания имат положително дългосрочно въздействие не само на Сейшелските острови. „Те остават верни на каузите и след почивката си“, казва Каул.

„Част от клиентите ни, върнали се от дълъг отпуск, организират дарителски акции и набират финансиране за проектите, с които са се запознали на Сейшелите. Те се ангажират с подобни каузи и у дома, мислейки за опазването на дивата природа в непосредствена близост.“

Костенурки и дървета

На Северния остров – частно парче земя, разположено северозападно от главния сейшелски остров Махе, клиентите на Natucate могат да участват в инициативи за дългосрочно опазване на околната среда и да придобият по-добра представа за биоразнообразието в региона.

„Изпращаме туристи на острова за по-дълги периоди от време - осем или повече седмици, за да помогнат на изследователския екип и учените“, обяснява Каул.

„Извършваме мониторинг на различни видове костенурки, което включва ежедневни патрули на плажа. Понякога трябва да преместим гнездата им малко по-навътре в сушата, за да не бъдат засегнати от водата", допълва той.

Посетителите помагат при определяне на GPS координатите на гигантски костенурки, гарантирайки, че те ще бъдат защитени от различни рискове. Но не става въпрос само за фауната. Каул държи да подчертае, че работата, която Natucate извършва на Сейшелските острови, е и холистична.

„Искаме да помогнем на ендемичната растителност“, казва той. Това включва премахване на чужди видове и засаждане на местни дървета. "Засадихме дървета, които трябва да бъдат тук, тъй като този остров преди е бил кокосова зона,“ допълва той.

Във водата туристите и учените работят заедно за идентифициране и проследяване на риби и други морски видове, като гарантират, че здравето на океана е основен приоритет.

Развиваща се тенденция за пътуване

Концепцията на Natucate за по-дълъг престой на Северния остров изглежда е нарастваща тенденция в световен мащаб. Компанията за обработка на заплати Gusto установява, че 6% от служителите в САЩ са си взели двойно по-дълъг отпуск през януари 2022 г. спрямо януари 2019 г.

Това, казват те, е свързано с по-широката осведоменост за професионалното прегаряне и желанието да се поставят личните нужди над кариерните амбиции след пандемията.

„Сто процента“, отговаря Каул на въпроса дали е забелязал желанието за по-дълги почивки след COVID-19. „Има много хора, които отчаяно искат да дадат почивка на мозъците си.

Те искат да посетят възможно най-отдалечени места, както и да направят нещо добро за природата, докато си почиват от нормалния живот“, допълва Каул.

Според него, откакто ограниченията заради пандемията са облекчени, се отчита забележима демографска промяна при правещите дълги почивки.

„Преди това бяха ученици или студенти, почиващи си преди да започнат работа или следващия етап от образованието си. Сега средната възраст на нашите клиенти е над 35 години. Седемдесет процента са жени и много от тях си вземат дълъг отпуск.“

Един от клиентите на компанията остава на Северния остров в продължение на 16 месеца, работейки по проект за консервация.

Правилната посока

Работата на Natucate очевидно е помогнала за тази промяна. Каул е доволен от посоката, която поема по-широкият туристически сектор, когато става въпрос за взаимодействие с природния свят.

„Виждаме огромна тенденция, в която дори големите туристически компании поглеждат към устойчивостта и опазването на природата. Те се опитват да създадат кодекс на поведение за туристите, съветвайки ги, например, да се въздържат от взаимодействие с пленени слонове в Тайланд".

Усилията на Natucate на Сейшелските острови може би сочат към по-здравословен начин на пътуване за всички нас. В свят, в който забързаните кратки ваканции губят своята привлекателност, този по-бавен и по-съзнателен туризъм изглежда има бъдеще.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати