Новини Транспорт

Първите британски туристи за новия зимен сезон кацнаха в Пловдив

   
Първите британски туристи за новия зимен сезон кацнаха в Пловдив

Хиляди туристи се очаква да кацнат на летище Пловдив и да ги посетят. От вчера тръгна и нова авиолиния от там.

Първите туристи вече кацнаха под тепетата. Те са от Манчестър до Пловдив. Всички 175 пасажери от Великобритания бяха посрещнати с официална церемония.

Този месец започва и зимната чартърна програма с полети от Белфаст, Анталия и Измир, които ще превозват туристи за българските зимни курорти, предаде БЛИЦ.

Броят на полетите за последната една година е рязко увеличен, като в момента Фондът за развитие на летище Пловдив преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания.

“Самолетът кацна на 90% пълен капацитет и с толкова ще излети в обратна посока.

Капацитетът на летището е 1 милион пътници. До момента имаме 230 хиляди пътници за последната година и работим в насока да го увеличим”, заяви председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Той припомни, че за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите и каза, че последната година единствено общините Чепеларе и Хисаря са платили своите вноски във Фонда.

На официалната церемония присъстваха областният управител Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Костадин Димитров и кметовете на Чепеларе Боран Хаджиев, Кричим Атанас Калчев и Смолян Николай Мелемов.

“Ще внеса предложение до Общинския съвет община Пловдив да внесе вноската си като член на Фонда за развитие на летище Пловдив, за да подкрепим усилията за разкриването на нови авиолинии”, каза кметът на Пловдив Костадин Димитров, чиято племеница кацна на летището преди церемонията.

Областният управител Илия Зюмбилев обеща подкрепа за летището от страна на държавата.

С полета от Манчестър пристигнаха много българи за празниците и туристи, които ще посетят зимните ни курорти.