Новини Транспорт

Близо 4 милиона пътници са обслужени на летищата във Варна и Бургас през 2023 г.

   
Близо 4 милиона пътници са обслужени на летищата във Варна и Бургас през 2023 г.

Летищата във Варна и Бургас ще приключат годината с общо 3,8 млн. пътници, почти по-равно разпределени между двете морски аерогари. Това е с 1,2 млн. пътници по-малко от годината преди пандемията, обяви Франк Кванте, главен изпълнителен директор на компанията концесионер Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт.

България е единствената страна, която не се е възстановила до нивата преди пандемията. Страната ни все още е под влияние и на продължаващата война в Украйна,  заяви Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг туроператорите.

По Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини на Министерство на туризма ще се финансират 12 проекта с общини партньори в Североизточна България - Варна, Бяла, Дългопол, Аксаково, Балчик и Шабла. Програмата, която включва маркетингови дейности в чужбина, ще се реализира през цялата 2024 г. и ще обхване периода на резервациите за идното лято, стана ясно на съвместен брифинг на Франк Кванте и Иван Грошев.

Председателят на Асоциацията на инкаминг туроператорите отбеляза, че за подобна маркетингова кампания у нас се говори отдавна, но за първи Министерството на туризма я организира. Практиката била обичайна за конкурентните на страната ни дестинации.  

Към момента ранните записвания за следващия летен туристически сезон са насърчаващи. Потребителите се завръщат към нормалното клиентско поведение, в което ранните записвания имат голям дял. По време на пандемията всичко беше в последната минута, посочи Грошев, предава Дарик.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати