Анализи

Ето от кои 5 държави се връщат най-много българи за празниците

   
Ето от кои 5 държави се връщат най-много българи за празниците

Една трета от българските гастарбайтери, които се прибират за Коледа, пристигат от Германия. В класацията попадат и българските общности в Нидерландия, Испания, Великобритания и Италия, чиито представители възнамеряват да прекарат Коледа в родните си градове. Най-скъп самолетен билет са платили българите, живеещи в Нидерландия – средно 247 евро на човек в посока и 366 евро за отиване и връщане. Най-малко са платили за завръщането си пък българите в Италия – 30 евро (еднопосочен билет) и 74 евро (двупосочен).

По това време на годината цели семейства се завръщат по домовете си, а някои от членовете им се прибират от чужбина, за да отбележат празниците с близките си. Експертите от онлайн платформата за пътувания eSky.bg направиха анализ кои са държавите, от които ще се приберат за Коледа най-много българи, колко дълго ще трае престоят им и колко по-рано резервират пътуването си.

Българите в Меминген, Франкфурт, Берлин и други немски градове се прибират у дома

Тази година представителите на българската общност, живеещи в германските градове, са най-голямата група сънародници, които ще се върнат в страната за Коледа. Около 32% от резервиралите пътуване до България между 11 и 24 декември ще летят от градове като Меминген, Франкфурт, Берлин, Дортмунд и Хамбург. Въпреки това експертите от eSky.bg очакват най-голям трафик по въздух от Меминген и Франкфурт, на които се падат половината от резервациите по маршрута Германия-България. След като пристигнат от немската държава, българите ще прекарат средно 16 дни по родните си места. Що се отнася до броя на градовете, чието население временно ще намалее заради завръщания на българите в родината за Коледа, Германия отново е неоспорим първенец. Градовете, от които се прибират сънародниците ни, са Меминген, Франкфурт, Берлин, Дортмунд, Хамбург, Кьолн, Карлсруе, Мюнхен, Нюрнберг, Хан. Средният брой пътници в една резервация е двама.

С равен резултат от 12% са Нидерландия и Испания, които се нареждат на второ място сред страните с най-голям брой пътници, завръщащи се в България за празниците. Сънародниците, които резервират полети от Айндховен, Амстердам, Барселона и Мадрид, възнамеряват да останат в страната между 17 и 20 дни. Почти същият брой са и българските гурбетчии, установили се в Лондон и Манчестър в Англия. На тях се падат 11% от разглежданите резервации около Коледа, като те ще останат в България за две седмици.

– Топ страните, от които най-много българи възнамеряват да се завърнат у дома през втората половина на декември, не са никак изненадващи. Все пак Германия, Нидерландия и Обединеното кралство, както и Испания и Италия се славят с най-многобройната българска диаспора в чужбина. Фактът, че анализираните резервации на полети са предимно семейни пътувания, се доказва от средната продължителност на престоя в България, която е поне 14 дни. Това означава, че част от българите в чужбина ще се завърнат по местата, където живеят в момента след края на коледните празници. – посочва Маргарита Касабова от онлайн платформата за пътувания eSky.bg.

Последният значителен брой се пада на Италия – с дял от 9%. Българите се прибират в България основно от Рим, Милано и Болоня, като ще останат в родните си градове средно около 15 дни. 

Пътуванията за коледните празници се резервират поне 3 месеца и половина по-рано

За българските работници в чужбина Коледа в родината означава и разходи за самолетен билет. Колко платиха за тях тази година? Авторите на анализа eSky.bg разглеждат цените в два варианта: еднопосочно пътуване (само до България) и двупосочно пътуване (отиване и връщане).

Най-скъп самолетен билет са платили българите, връщащи се от Нидерландия – средно 208 евро на човек в едната посока и 337 евро за отиване и връщане. С повече от 110 евро по-малко, а именно 97 и 213 евро, плащат живеещите в Германия сънародници. Третата най-висока цена е за полет от Обединеното кралство до България, където еднопосочният билет е около 82 евро, а двупосочният – 250 евро. Всъщност отиването и връщането тук е малко по-скъпо отколкото им излиза на българите в Германия.

От ценова гледна точка най-малко са похарчили българите в Италия – сумата за еднопосочен билет е средно 40 евро, а за двупосочен – 93 евро.

Българите, живеещи в Испания и Нидерландия, са първите, решили да прекарат Коледа със семействата си: те резервират пътуванията си повече от 4 месеца предварително (средно 132 дни). Следват ги завръщащите се от Германия, Англия и Италия, които са планирали пътуването си около 94 дни по-рано.

Анализът на резервираните места в самолета показва, че най-често българите в чужбина пътуват по двама или максимум трима. Най-често по двама в резервация летят сънародниците ни, връщащи се от Германия, Нидерландия и Обединеното кралство, а по трима – тези от Италия и Испания.

Методология

Този анализ се основава на резервации на самолетни билети в платформата eSky.bg към 8.12.2023 г., които включват еднопосочни и двупосочни полети от чужбина до България за периода 11-24 декември 2023 г. Цените на билетите, представени в EUR, представляват средната стойност на пътуването по даден маршрут за един пътник.

За eSky Group

eSky Group е собственик на платформа за резервации на пътувания. Компанията е лидер в Централна и Източна Европа и ключов играч на пазарите в Южна Америка. В момента eSky предлага своите услуги в повече от 50 държави. Широката гама от продукти на компанията включва полети, настаняване, city break пътувания и почивки под формата на пакети „Полет+Хотел“, както и допълнителни продукти като застраховки, коли под наем, летищни трансфери и изживявания. Чрез всички тях компанията успява да предложи всичко на едно място в категорията за пътуване и свободно време. EBITDA на компанията между за първите три тримесечия на 2023 г. достигна  близо 17 милиона EUR, движена от приходи от 644 милиона EUR в обща стойност на транзакциите (TTV). eSky Group е член на групата агенти на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати