Събития

АПИ спира тировете по части от Хемус заради голямото пътуване

   
АПИ спира тировете по части от Хемус заради голямото пътуване

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ограничава движението на тежкотоварните автомобили около Коледа по участъци от автомагистрала (АМ) „Хемус“ в Софийска област, съобщиха от агенцията.

В тунелите "Топли дол" и „Правешки ханове“ на 22 и 23 декември ще има две ленти за Варна, а на 27 декември – за София.

На 22 декември, петък, в последния работен ден преди почивните дни за Коледа, от 12:00 ч. до 20:00 ч. и в събота, 23 декември, от 8:00 ч. до 16:00 ч. се спира движението на тежкотоварните камиони над 12 т в посока Варна по участък от АМ „Хемус“ между 30-и до 47-и км. Ограничението е във връзка с очаквания засилен трафик за празниците и ремонтно-възстановителните работи в тунелите „Топли дол“ и „Правешки хановe“. Тежкотоварните автомобили ще се пренасочват по обходен маршрут от пътна връзка „Витинска река“, при 30-и км, по път I-1 София – Ботевград и път II-17 до пътен възел „Ботевград“ при 47-ми км, откъдето ще продължават пътуването си по магистрала „Хемус“.

В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението е възможно преминаването на моторни превозни средства (МПС) над 12 тона да бъде ограничено и в участъка от пътен възел „Правец“ при 52-ри км до пътен възел „Осиковска Лакавица“ при 60-и км. Обходният маршрут ще е по път I-3.

При интензивен трафик и за улеснение на всички пътуващи от София към Варна на 22 декември от 12:00 ч. до 20:00 ч. и на 23 декември от 8:00 ч. до 16:00 ч. при необходимост ще бъдат обособени две ленти за движение в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Всички пътуващи от Варна към София ще преминават по обходен маршрут - от пътен възел (п.в.) „Осиковска Лакавица“ по път I-3 и при п.в. Правец“ ще се връщат на АМ „Хемус“. По преценка на контролните органи в зависимост от интензивността на трафика е възможно движението на всички МПС да бъде ограничено от п.в.„Ботевград“ до п.в. „Витинска река“ с пренасочване по път II-17 и път I-1.

На 27 декември – последният почивен празничен ден, от 12:00 ч. до 20:00 ч. ще бъде ограничен тежкотоварният трафик от п.в. „Осиковска Лакавица“ при 60-и км до п.в. „Правец“ при 52-ри км. Обходният маршрут ще е по път I-3. В зависимост от метеорологичните условия и трафика ще се спира преминаването на автомобили над 12 т в посока София, в участъка от п.в. „Ботевград“ при 47-и км до п.в. „Витинска река“ при 30-и км. Обходният маршрут ще е по път II-17 и път I-1.

На 27 декември от 12:00 ч. до 20:00 ч., в зависимост от трафика и метеорологичните условия, ще бъдат осигурени две ленти за пътуващите към София в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. В тази връзка изцяло ще се спре движението на всички МПС, пътуващи за Варна в участъка от АМ „Хемус“ от 30-и до 47-и км. Обходният маршрут за пътуващите от столицата към Варна ще бъде от п.в. „Витинска река“ по път I-1 и път II-17, а при п.в. „Ботевград“ ще продължава по АМ „Хемус“. Друга възможност при интензивен трафик е при п.в. „Правец“ движението да се пренасочва по път I-3 и при п.в. „Осиковска Лакавица“ да продължава по автомагистралата.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати