Турагенции

Индексът на риск за пътувания на външно министерство няма юридическа стойност

   
Индексът на риск за пътувания на външно министерство няма юридическа стойност

Индексът на риска за пътувания в чужбина за българските граждани, който определя Министерството на външните работи чрез Ситуационния център, няма задължителен характер и юридическа стойност, защото в ЕС не съществува специална законова регламентация на тази дейност. Това се казва в писмо на ведомството до сдруженията на туроператорите и Министерството на туризма, с което TravelNews разполага. Индексът има само информативен и препоръчатилен, но не обвързващ или задължителен характер, се посочва в документа.

През октомври избухна скандал между туроператорите и външно министерство след масови откази на българи да пътуват до Египет и Йордания заради войната в ивицата Газа. Ведомството тогава препоръча да не се пътува до двете страни при положение, че подобни мерки не са взети от ЕС. След това министерството прецизира препоръката си да не се пътува до Египет и Йордания, като включи текст, според който няма опасност от организирани посещения с чартъри до Шарм Ел-Шейх и Хургада в Египет. За Йордания бяха описани зоните, които не се препоръчва да бъдат посещавани, като не влизат Акаба, Петра и други туристически забележителности.

Заради ситуацията се оказа, че българите, които са отказали да пътуват за двете страни, губят парите си, защото повечето туроператори не ги връщат на базата, че няма забрана да се пътува до дестинациите. Съответно много хора заведоха дела срещу компаниите, заяви за TravelNews Димитър Балтов, зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „Ние не можем да им възстановим парите и им казваме, че ще спазваме условията по договорите, защото става дума за препоръка, а не за забрана на външно министерство да не се пътува“, отбеляза Димитър Балтов. В тази връзка от организацията са поискали становище на МВнР, защото някои съдилища определят, че туроператорът трябва да върне парите, обясни той.

От външно министерство посочват, че индексът на риска, както и съветите, които се публикуват на интернет страницата им, са разработени като превантивна мярка въз основа на нормативно разписаните правомощия на министъра за защита и оказване на помощ на българските граждани в чужбина. С цел съпоставимост на информацията от различните държави членки на ЕС, Европейската служба за външна дейност е възприела поетапна скала на нивата на риск и онлайн платформата за консулска помощ. Тя е инструмент за споделяне на информация и планиране при извънредни ситуации.

„При публикуването на общо предупреждение за пътуване, оценката на ситуацията по сигурността не се основава на един или други трагични събития, а на общата обстановка в региона, респективно в дадената страна, съгласно наличната информация, с която разполага МВнР. Отчитайки тези обстоятелства, всеки гражданин сам взема решение дали да предприеме пътуването. Що се отнася до последиците от това решение в случаите на сключен договор за туристическа услуга, то те се уреждат от приложимите общи гражданскоправни норми на Закона за задълженията и договорите, Търговския закон, както и на специалните норми на Закона за туризма, и при застраховките за пътувания спрямо Кодекса за застраховането. Позоваването на определените от МВнР индекс на риска и съвети при пътуване в тези случаи е изцяло по волята на страните по гражданското правоотношение, както това може да бъде изрично упоменато в договора, предвидено в общи условия за съответния вид услуга“, са казва в писмото на външно министерство.

Димитър Балтов обяви, че ведомството е много бавно в реагирането и смяната на нивата на риска при пътуванията. Той подчерта, че има държави, които от 3 години заради Ковид пандемията, продължават да стоят във висок риск с препоръка да не се пътува. Балтов даде пример с определянето на кодовете за времето. „Когато има жълт или червен код в прогнозата за времето, хората сами преценяват дали да предприемат излизания или пътувания. Това няма задължителен характер, а само информативен. Такава е целта и на индекса на риска на външно министерство на всяка страва в ЕС“, коментира още Димитър Балтов.

МВнР работи в момента по усъвършенстване на вътрешноведомствената уредба за определяне на индекса на риска при пътуване, като има готовност да съдейства както на експертно, атка и на управленско ниво при идентифициране на необходимост от изменение на законова или подзаконова нормативна уредба в тази област, казаха от ведомството.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати