Новини Събития

Монпелие се превърна в най-големия френски град с безплатен транспорт

   
Монпелие се превърна в най-големия френски град с безплатен транспорт

В Европа тази стъпка вече е предприета от Люксембург, който направи обществения транспорт в страната безплатен от 2020 г. за своите 650 000 жители, както и от естонската столица Талин (445 000 жители) през 2013 г, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Във Франция около 40 населени места вече са поели по този път, включително Дюнкерк в северната част на страната, но всички те са много по-малки от Монпелие и неговите 31 общини.

"Безплатният транспорт, това е идея на европейския ангажимент, на Зелената сделка, която се отнася именно за климата и за покупателната способност", заяви пред АФП кметът на Монпелие Микаел Делафос.

"Решихме да създадем тук асоциация, за да помогнем на други европейски кметове да направят този избор", добави той, изразявайки задоволството си от факта, че испанското правителство се готви да пусне безплатен транспорт през лятото.

В Монпелие преди въвеждането на безплатен транспорт общата годишна сметка за абонамент на семейство с две деца е възлизала на 1472 евро.

Преди въвеждането на тази безплатна услуга абонатите на обществения транспорт са били 86 000, според данните на АФП. В средата на декември малко преди въвеждането на безплатната услуга те са били 260 000.

За жителите на населени места извън пределите на мегаполиса , както и за туристите, билетът от 1,60 евро на човек ще се запази, като може и да се увеличи.

За да компенсира пропуснатата печалба от продажбата на билети общината ще въведе и данък за компаниите с над 11 служители.

Общината планира да спести и близо 2 милиона евро благодарение на изваждането от експлоатация на валидаторите за билети и поддръжката им, посочва АФП.

Градът отговори на опасенията за спад на качеството на услугата с мащабни инвестиции за купуването на 70 нови електрически автобуса и 77 нови трамвая за 224 милиона евро.

С пускането на безплатната услуга Монпелие се надява използването на обществения транспорт да нарасне с 20 на сто.