Новини Събития

Рождество Христово е!

   
Рождество Христово е!

С тържествени богослужения православната ни църква празнува Рождество Христово. Според християнското учение Божият син Иисус Христос се е въплътил от Светия Дух и се е родил от Дева Мария заради спасението на човечеството. Рождението му е станало преди повече от 2 хил. години в пещера до малкия град Витлеем.

Днес Дева ражда Свръхестествения и земята поднася пещера на Непристъпния, ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец - Предвечният Бог".

Така един от празничните химни, които ще огласят тържествените богослужения днес, пресъздава едно от най-радостните събития в духовната история на човечеството - Рождението на Спасителя на света.

"За мен това е празник на Истината, Светлината, на Любовта и на Живота. Защото сам Господ слиза на земята, за да се пожертва за нас и по този начин да ни даде път към вечността".

Празничните традиции носят радост на деца и възрастни:

"Дядо Коледа носи подаръци…Настроението на празника винаги по Рождество е много прекрасно, приказно, светлинките, които блестят във всяка къща, празничната трапеза, която се грижим да бъде и богата, и вкусна и празнично украсена, децата, които се радват и сплотяването на всички, които се връщат от чужбина точно на този празник. Това е празникът, който събира семейството…Все хубави, светли празници, в които се събираме всички, трябва да се обичаме още повече и да правим само добри неща".

Света Василиева литургия за Рождество Христово ще бъде отслужена от 9:30 часа днес в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". 

Богослужението ще оглави Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. По време на службата ще бъде прочетено патриаршеското и синодално послание, което е традиционно за празника. 

Българският патриарх Неофит няма да участва в литургията по здравословни причини. 

Програма "Хоризонт" ще излъчва пряко Рождественското богослужение.

Митрополит Гавриил ще оглави Рождественската света литургия в катедралата в Ловеч.

Ловчанският митрополит посочи, че Рождество Христово е един от най-великите християнски празници, който носи на вярващите много радост, Господ ни дарува сили да се борим с трудностите, а Божията благодат помага на човека и дава смисъл на живота.

"Човек, когато е бил изгонен от рая заради съгрешението Господ му е дал обетование, че ще дойде това време, когато ще се яви  спасител на света, който ще  ни изкупи от нашите грехове и ще ни дарува спасение".

Митрополит Гавриил допълни, че Исус Христос се ражда в пещера, в най-бедна обстановка, за да покаже, че  е дошъл не да властва на земята.

"Не за слава, а е дошъл да ни покаже пътя към Бога. Това е смирението. Това е любовта. Че не земните блага правят човека  духовно велик, а духовната благодат, духовните  дарове. По този начин той ни дава още по-големи основания да го обичаме, защото той заради нас толкова се е смирил".

За празника владиката пожела:

"Пожелавам на всички здраве на душата и на тялото, пожелавам мир, много радост, да благодарим на Бога за неговата велика милост. Да празнуваме с отворени сърца и души този велик празник и да ни благослови Бог, да ни дарува здраве, сили".

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати