Анализи Новини

Фонтенбло – френският рай на крачка от Париж

   
Фонтенбло – френският рай на крачка от Париж

Има красиви места за посещение в цяла Франция - от покрития със сняг връх Монблан до лавандуловите полета на Прованс. Дори и ако решите да се ограничите само до Париж - един от най-космополитните и романтични градове в Европа, все пак си струва да разгледате многото прекрасни дестинации, които са на кратко пътуване с влак или с кола от френската столица.

Разбира се, Версай може да е най-очевидното еднодневно пътуване от Париж, но това далеч не е единственият вариант.

Разположен югоизточно от Париж, град Фонтенбло е дом на грандиозен дворец, в който френските монарси са живели в продължение на осем века. И е много по-малко пренаселено от по-известната кралска резиденция само на час път.

T+L ви съветва как да планирате перфектното пътуване до Фонтенбло, независимо дали е само за деня или планирате нощувка.

Посещение на Шато дьо Фонтенбло (Château de Fontainebleau)

Това е обект на световното наследство на ЮНЕСКО с 800-годишна история. Издигнат през Средновековието и почти напълно възстановен през 1528 г. от Франциск I в грандиозен италиански стил, дворецът се предава през поколенията и продължава да приютява монарси и през 19 век.

В момента замъкът комбинира елементи, които датират от средновековния му произход, както и френски ренесансови орнаменти. Château de Fontainebleau има специално значение за Анри IV, родно място е на Луи XIII и служи като убежище за Луи XVI и Мария Антоанета.

След Френската революция се превръща в императорски дворец. Наполеон Бонапарт поставя своя печат върху него и днешните посетители могат да обиколят единствената наполеонова тронна зала.

Други акценти включват турския будоар на Мария Антоанета, подковообразното стълбище и галерия Франсоа I. Не забравяйте да отделите малко време за разходка из официалните градини, които включват езера и скулптури.

Château de Fontainebleau посреща посетители всеки ден, с изключение на вторник, и е затворен на 1 януари, 1 май и 25 декември. Билетите струват 14 евро, а обиколките с екскурзовод (предлагат се само на френски в момента) са 7 евро. Градините са отворени всеки ден и са безплатни за посещение.

Какво друго да правите във Фонтенбло?

Освен най-известната си атракция, град Фонтенбло предлага на пътешествениците много естествена красота със зелени гори, пътеки за пешеходен туризъм и колоездене, достъп до реката и живописни гледки, които отдавна са го превърнали в предпочитано място за бягство за парижани, които искат да заменят градския живот за уикенд на село.

Има също голф игрище, няколко специализирани музеи и ретро въртележка.

Много туристи комбинират Фонтенбло с пътуване до други близки села или като спирка от колоездачна обиколка през по-топлите месеци.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати