Събития

Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г.

   
Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г.

На официалния си сайт Министерството на вътрешните работи на Румъния уточнява, че на 23 декември е било постигнато политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на следващата година. 

„Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула - първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници”, се казва в информацията на МВР на Румъния.

„Съгласуваната на ниво ЕС дата на присъединяване за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., за сухопътните граници перспективата е 2025 г.“, твърди вестник “Адевърул”, като се позовава на правителствени източници. Постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до два дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на ЕС, отбелязва изданието. 

„Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави членки на ЕС - процедурна стъпка, която ще продължи и на 28 декември 2023 г.“, пише още „Адевърул”.

В публикацията си вестникът допълва, че лидерите на ЕС са се договорили за реформа на системата за убежище и миграция, установяване на по-ясни правила за проверка на нелегалните мигранти при пристигането им в ЕС, премахване на биометрични данни, процедури за подаване на молба за убежище и др.

Пръв коментар на новината направи в официалния си профил във Фейсбук премиерът Марчел Чолаку. 

„След 13 години Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо споразумение по този въпрос! От март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Значението на пристанище Констанца ще нарасне значително. Също така съм убеден, че през 2024 г. ще приключим преговорите и за сухопътната граница”, написа Чолаку.