Новини Турагенции

Туроператори отчитат засилен интерес на турците към ски курортите ни

   
Туроператори отчитат засилен интерес на турците към ски курортите ни

Националното туристическо представителство към Генералното консулство на България в Истанбул постига резултати за страната ни. Дейността на аташето по туризъм Теодора Таскова е съобразена със спецификите на пазар Турция и фокусирана върху провеждане на срещи и инициативи. Целта е разширяване на институционалните контакти, идентифициране на нови сфери на сътрудничество с приемащата страна и създаване на условия и предпоставки за разширяване на бизнес контактите.

За кратък период са проведени работни срещи с представители на турския туристически бранш и бизнес-партньори, които оперират на пазар България. В резултат от срещите е отчетен засилен интерес за съвместно сътрудничество от страна на местните бизнес структури (ТЮРСАБ, ТЮРОБ, ДЕИК, Истанбулска голяма община и акредитираните към ГК-Истанбул ТО и ТА).

Организирани са редица събития, които популяризират България. Страната ни е представена като кулинарна и вино дестинация чрез специален щанд по време на ежегодното събиране на държавите членки на НАТО в Истанбул. Реализирани са посещения на туристическите изложения „Istanbul Balkan Tourism Bourse Fair“ и „Beauty Istanbul“, като е оказано съдействие на българските фирми-участници в тях.

Осъществени са инициативи, свързани с развитието на спортния туризъм в България. През лятото е организирано посещението на индивидуални спортисти и национални отбори по тенис на маса и бридж от Турция в България за участие в „Международен фестивал на спорта“ в Албена. Предстои и организиране на спортен лагер и рехабилитация на турски отбори по футбол и баскетбол в Банско през зимния туристически сезон.

В София бе проведен рекламно-образователен тур на столицата ни с представители на най-популярните медийни групи в Турция. Фокусът е поставен върху културния, исторически, гурме и вино туризъм, а целта е журналистите да предадат преживяванията си на своята аудитория по атрактивен начин. Инициативата е в партньорство с Турско-българския делови съвет при Съвета за външноикономически връзки на Република Турция (ДЕИК) и Българо-турската търговско индустриална камара.

Междувременно съвместно със ски курорт Банско се организира подобен тур за турски журналисти през 2024 г. и се планират рекламни инициативи с курортен комплекс Албена на пазар Турция за предстоящия летен сезон.

Постигната е и договореност с турски печатни медии за безвъзмездно публикуване на печатни материали в световно известни издания и онлайн сайтове, с цел промотиране на България като целогодишна туристическа дестинация.

Сред множеството реализирани дейности на аташето по туризъм на България е провеждането на 5-дневното посещение на български туроператори в района на Чанаккале, Балъкесир, Бурса и Одрин. В контекста на развитието и сътрудничеството на двустранните отношения между България и Турция в туризма бе осъществено и турне на Софийска опера и балет, които представиха „Тоска“ от Пучини и поздравиха Турция за стогодишнината си като република.

В рамките на “Halal expo 2023”, събитие, насочено към туризъм, здравеопазване и икономика, туристическото аташе на България в Турция се срещна с изпълнителния директор по туристическите въпроси на Албайрак холдинг. По време на разговорите беше обсъдена възможността за инвестиции в България в сектора за специализиран туризъм.

Мероприятията спомагат за затвърждаване на добрите дипломатически отношения между България и Турция. В рамките на двустранното сътрудничество в сферата на туризма българската страна се стреми да развива и свързаните с туризма индустрии като: филми, музика, спорт, фестивали, които ще популяризират страната ни като дестинация и ще дадат добавена стойност на туристическия продукт.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати