Анализи Турагенции

Какво да посетим през 2024 г. според Lonely Planet

   
Какво да посетим през 2024 г. според Lonely Planet

Българският Дунавски лимес влезе в топ 10 на категорията "Струва си парите", заедно с Бенин, Монголия, Чили и Мароко

Тези впечатляващи останки не растат по дърветата. Те са вкопани дълбоко в земите, очертавали в древността северните предели на Римската империя. Така популярният туристически пътеводител Lonely Planet описва Дунавския лимес в отсечката му между България и Румъния.

Експертите на издателството наредиха нашата забележителност сред най-привлекателните за посещение в класацията си топ 10 за 2024 г. Старините са ценни, а разходите за посещението им – умерени, затова те са на 4-о място в категорията “Най-добро съотношение цена - качество”. Този критерий е нов - заедно с “Устойчиво развитие” е включен за първи път в класирането по случай 50-годишнината на издателство Lonely Planet.

 

Ежегодният рейтинг се прави в още 3 сектора - държави, градове и региони, и тази година открои 50 обекта, които си струва да се обиколят.

Българският Дунавски лимес (от латински limes – граница) е част от външния отбранителен пръстен на огромната римска държава, простирал се на 3 континента и предназначен да спира варварски нашествия.

Участъкът по нашата северна граница е дълъг 471 км. Районът изобилства с добре запазени археологически находки – останки от крепости и друга фортификация, лагери на римски легиони и възникнали около тях селища. Заради огромното му историческо и културно значение обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Обикновено подобни препоръки от туристически авторитети привличат  върволица от пътешественици, носят популярност и икономически разцвет на отличения район.

В новия справочник Best In Travel 2024 има добра новина и за Монголия. Страната е първа в листата на държавите, които си заслужава да посетиш през следващата година. Къде другаде срещу достъпна цена можете да препускате из обширни девствени степи, да съзерцавате непокътнати пейзажи, да минете

по стъпките на Чингис хан,

да научите за номадската култура от първа ръка. “Златният медал” Lonely Planet ѝ се връчва заради разнообразието от великолепни заснежени планини, девствени гори,  златните пясъци на пустинята Гоби. Само в Монголия можете да прекарате една нощ с номадско семейство в юрта, която тук наричат гер, да наблюдавате древната монголска борба “бьох барилдаан”, надпревара с двугърби камили в пустинята и лов с обучени орли на Фестивала на Златния орел през октомври, разказва Lonely Planet.

Впечатляваща е обиколката из останките на будистки манастирски комплекси, храмове, религиозни университети от XVIII век, подслонявали и обучавали хиляди монаси. Ще чуете историята на разрушаването им от комунистите през 30-те г. на миналия век, когато са убити стотици лами.

“Притисната между гигантите Русия и Китай, Монголия изглежда труднодостъпна, но въведе визови облекчения за туристи до 30 дни”, съобщава пътеводителят.

Експертите рекламират Индия като “най-колоритната страна в света”. Те съветват туристите да не пропускат пътуването по вода от над 3000 км MV Ganges Vilas - 

най-дългият речен круиз в света

И добавят, че индийските железници се модернизират с нови луксозни влакове.

Третата от държавите – кралство Мароко, е препоръчана на тези, които не са ходили, като страна, която хипнотизира с богата история, очарователно културно разнообразие и колорит.

Следва Чили, “която предлага природа в колосален мащаб, но пътуването е изненадващо лесно, ако не бързате”. Обиколката на огромните национални паркове с гори, степи, планини, езера и лагуни иска време.

Бенин - бивш Дахомей и родно място на магията вуду, ще ви разкрие тайните на култа, неговите заклинания, кукли, магии за любов и смърт. Африканската страна е била основен пункт за износ на роби в продължение на почти 3 века и е автентичен извор за опознаване на тази мрачна част от историята.

В пътеводителя освен описанието на златните плажове под палми, уникалната кухня и фиестите на Мексико ще намерите препоръки как да се пазите от многобройните опасности и рискове, дебнещи там.

Защо сега е моментът да посетите Узбекистан? Днес животът на туристите в тази централноазиатска държава от бившия СССР е много улеснен, а визовата политика – опростена. Ще видите

узбекските “скъпоценни  камъни”,

известни още на старите пътешественици. Градовете по Пътя на коприната Бухара, Самарканд, Хива разкриват изящна ислямска архитектура. Пъстрите пазари, древни джамии, пустинни крепости, оригинални работилници за коприна и възможността да зърнете изчезващото Аралско море са незабравими атракции. А ски курортите там са от световна класа, пише Lonely Planet.

Макар и не съвсем безопасен за туристите, Пакистан е препоръчан заради спиращите дъха планински върхове, древната култура и духовните места.

Ако вашите средиземноморски фантазии включват волни дни край сапфирени води в подножието на средновековни оградени градове, Хърватия е вашето място. Подобни са изживяванията и на благословената от природата карибска перла остров Сейнт Лусия.

Що се отнася до градовете, според Lonely Planet победителят Найроби “оправдава претенциите си на глобален център на културата” и “изобилства с незабравими пътешественически изживявания”. Столицата на Кения предлага изключително разнообразие от ресторанти, кафенета, колички за улична храна. В този град с очарователна архитектура, богата културна програма, паркове и приятен климат е изключено да скучаеш.  “Носителят на сребърен медал”

Париж разкрива ново лице

и различни начини за взаимодействие с града, докато се подготвя за домакин на летните олимпийски и параолимпийски игри през 2024 г. Тогава из града ще се въртят състезатели по колоездене, волейбол и футбол за слепи ще се вихрят под Айфеловата кула, диджеи ще огласяват площада, където през 1793 г. се е търкулнала главата на Луи XVI. Аптеки, “предписващи”   книги, фотоизложби край Сена, стъклен триъгълен небостъргач – Париж показва иновации извън спортната арена, пише пътеводителят.

Новооткрити музеи, обновени атракции, оживление на ресторантската сцена, безупречен транспорт са причината канадският Монреал да е нареден трети. Класацията продължава с босненския Мостар, историческата за САЩ Филаделфия, бразилския Манаус на Амазонка, Джакарта, турския Измир, “сърцето на Америка” Канзас Сити. Повечето от тези градове не могат да се похвалят със специална причина за посещение като Париж. Но предлагат екзотика, богата история или още не са добре изследвани от туристите. Това не може да се каже за осмата в рейтинга на градовете - Прага. Справочникът изтъква изнервящия наплив на посетители в иначе красивата и интересна столица на Чехия.

Рейтинга на регионалните забележителности

води велопътеката Trans Dinarica, която пресича Западните Балкани. От 2024 г. велосипедистите ще могат да се впуснат в приключение по този нов маршрут, свързващ 8  балкански страни. Номер две е очарователната дива природа на австралийския остров Кенгуру. Следва насладата от лежерния пасторален живот в Тоскана с областта Валдикиана и винената столица Монтепулчано. Ирландският Донигал (4-и) се гордее с “най-високите морски скали в Европа” и “километри непокътнати крайбрежни пътеки”. В листата са Страната на баските, сравнително девственият Южен Тайланд, крайбрежието на суахили в Танзания (5, 6, 7).

Осми е американският щат Монтана с “някои от най-величествените пейзажи в САЩ, акцент върху чистата природа, културата, храната и напитките”, се казва в пътеводителя.

Австрийските алпийски Заалфелден и Лаоганг, известни места за зимни спортове и летен туризъм, са 9-и. Експертите препоръчват дотам да се пътува с влак от Виена заради насладата от великолепните гледки. Последен в топ 10 на регионите е далечният север на Шотландия Хайланд  с дивата си природа, кристалните езера, чудовището Неси и легендите за Роб Рой. Догодина той чака статут на обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

В категорията “Цена - качество”,

или още “струва си парите”, преди нашия Дунавски лимес Lonely planet препоръчва Средния Запад на САЩ, където “градовете са по-приятни, отколкото мислите, а храната конкурира тази по двете крайбрежия”. През последното десетилетие видни шеф-готвачи, художници, дизайнери бяха привлечени в Чикаго, Милуоки,  Детройт. Там пространствата са по-обширни, а цените – по-ниски. Стари складове са превърнати в артпространства, има нови шикозни  екохотели и много ресторанти със звезди на “Мишлен”, хвали пътеводителят.

Полша печели “среброто” с “много изгодни цени, магнетичен чар, дълбоко вкоренени традиции и възхитителна кухня”. А третата - Никарагуа, е “пълна със сърф, слънце, красиви колониални градчета, тропически гори и островчета, достъпни за туристи с по-скромни средства”.

Сред екзотичните обекти на добри цени пътеводителят нарежда гръцкия егейски о-в Икария с антични къщи, скрити от пирати под канари, с цели тайни квартали – убежища срещу османците, и с празненствата панигирия с традиционни ястия и жива гръцка музика.

Особено впечатляваща е препоръката да си подарим носталгичното и финансово достъпно удоволствие да пътуваме из Европа в спално купе с нощен влак.

Последната категория “Устойчиво развитие”

набляга на баланса между социалните и екологичните принципи. Сред победителите там са Патагония, вековните ледове и тундрата на Гренландия, красивите зелени алеи за пешеходци в УелсБалтийските трасета за хайкинг. А също португалското Ел Камино – поклонническият път по крайбрежието от Порто до Сантяго, кораловите острови на Палау в Южния Пасифик, o-в Хокайдо с уникалния за ски и скейтборд сняг, Еквадор с магията на Андите, фауната и бита на амазонските племена.

Анализите, оценките и съветите на Lonely planet са високо ценени от любителите на пътешествия. Издателството - майстор на туристическите пътеводители, е oсновано в Австралия през 1973 г. от семейство Морийн и Тони Уийлър. За 50 години то е продало 150 милиона книги за кое ли не кътче по света. Хартиените издания понякога изостават от последните събития, какъвто е случаят с Египет, за който туристи сега масово анулират резервации заради войната. Но и това вече не е проблем – можете да следите за новости онлайн, където издателството актуализира данните.

27 римски крепости у нас очакват да влязат в най-големия защитен обект на ЮНЕСКО

27 от 80 римски крепости и други отбранителни останки на територията на България кандидатстват да бъдат включени в най-големия трансграничен обект, защитен от ЮНЕСКО - т. нар. граници на Римската империя, известен още като Дунавския лимес, разделял цивилизацията от варварския свят.

Българските останки са едни от най-добре запазените. Целият Дунавски лимес е бил дълъг 1800 километра, 481 от които са днешната северна граница на родината ни. Освен отдавна известните крепости Рациария, Ескус, Нове и Дуросторум, сред тях има и някои непознати дори за българската публика като Кандидиана и Теголициум, запазени римски пътища край прекрасни пейзажи около великата европейска река.

Идеята на ЮНЕСКО е с включването в списъка на световното културно наследство на обекта Римски лимес е да защити всички останки от границите на някогашната Римска империя от т.нар. Адрианов вал в Северна Англия до Нигрианиасис в Долно Ряхово. 

Нов веломаршрут на Балканите свързва красотите на 8 държави

Тrans Dinarica е изключително красив велосипеден маршрут в Западните Балкани, който отвежда колоездачите през регион с удивително природно разнообразие - от буйните гори на Словения до скалистите планини на Черна гора и Северна Македония, покрай кристалните реки в Босна и Херцеговина и Сърбия до зашеметяващите брегове на Хърватия и Албания и през националните паркове на Косово, пише Lonely Planet.  Велопътеката, която ще бъде открита догодина, е дълга над 3000 км и е умерено трудна. Тя е заслужен победител сред регионите с внушителните планински пейзажи, Адриатическо море, изобилието от езера и реки,  национални паркове и живописни села и градчета обекти на ЮНЕСКО. Създателите на маршрута подготвят достъп до подробна навигационна информация, която ще позволи да се планира всеки етап от пътуването. Там са описани всички културни обекти, защитени територии, хотели, ресторанти, най-добрите места за подслон и др. Маршрутът избягва големи градове, а целта на проекта е да насърчи устойчивия туризъм в региона.

О-в Кенгуру – най-девственият кът на Земята

Търсите най-дивата природа на Земята? Посетете Кенгуру в югоизточната част на Индийския океан. Lonely Planet пише, че след опустошителните горски пожари през 2020 г. третият по големина остров в Австралия отново е гореща дестинация за екотуризъм и през 2024-а ще развие още от своя потенциал. Това не е случайно – той е истинска зоологическа градина от тюлени, делфини, птици и естествено - кенгура. Местните хора разказват, че ранните заселници на острова внасяли застрашени животни  по примера на Ной и така създали своеобразен Ноев ковчег, в който видове от най-различни части на света живеят в хармония. Мястото е все още диво и слабо населено. Пътешественици пишат, че на 1 човек се падат 300 овце. В Залива на тюлените можете да видите стотици от редкия вид морски лъв да се излежават на белия плаж.

На острова подскачат пълчища диви кенгура, включително почти изчезналите уолаби. По крайбрежието гнездят странни птици - морски орли, кокилобегачи, пеликани, застрашеното лъскаво черно какаду.

Лигурски пчели, внесени на острова от Италия, дават най-чистия мед в света. От него правят меден сладолед, лосиони и кремове за тяло.

Над 1/3 от острова е защитен район, затова и природата е така запазена. Тук малки биопроизводители предлагат наистина чиста храна, отглеждат висококачествени зърнени култури, картофи, млечни продукти, правят отлично вино. Животът на Кенгуру е прост. Жителите се придвижват с  велосипеди, а фермерите обявяват на селското табло, че си търсят съпруга. Услугите и подслонът обаче са на световно ниво – ще се радвате на гостоприемство в очарователни жилища за туристи из ферми и чифлици.

При баските – природа, култура, архитектура и храна “Мишлен”

Тя е магнит за сърфисти и чревоугодници, за любители на природата и жадни за култура пътешественици, за фенове на модерна и стара архитектура и ценители на хубавото вино.  Сгушена е между Бискайския залив на Атлантика и западната част на Пиренеите. Народът ѝ живее на испанска и на френска земя, но както постоянно изтъква, “това не е Испания, не е и Франция. Това е Страната на баските”.

Пътуването там задоволява всяко любопитство и вкус. Мощни атлантически вълни се блъскат в скалисти заливи, а планинските върхове стигат до небето, пише Lonely Planet. Районът е подходящ за всякакъв вид планинарство, ски, трекинг, хайкинг. “Тур дьо Франс”, мотоциклетизъм, ралита и всичко на колела има здрави традиции.

Плажовете са грандиозни, с фин златист пясък, а някои като Лага и край градчето Мундака са сред най-добрите в Европа за сърф. Търсачите на силни усещания може да отскочат до Памплона в Навара и да потичат пред разярени бикове. За любителите на лукса е прочутият курорт Биариц.

Баските имат уникален неразбираем език, свое знаме и традиции. Те бранят уникалната си идентичност и независимостта си, което преди време изби в яростен сепаратизъм и тероризъм на ЕТА. Днес обаче цари спокойствие. Разкошните излъскани Билбао, Витория, Сан Себастиан и чаровните градчета по крайбрежието изобилстват с всякакъв вид фестивали, изложби концерти, състезания. И с туристи...

Архитектурни корифеи като Франк Гери (музеят “Гугенхайм” в Билбао), Норман Фостър (системата на метрото в града), Заха Хадид (проекта  Зорозауре, превърнал полуострова в остров) привличат почитатели.

Престоят тук е гарниран с изключителна кухня, изобилие от морски дарове и прекрасно вино от Риоха. Неслучайно регионът е рекордьор по ресторанти със звезди “Мишлен”.

“Ефектът Билбао” замени екстремизма с впечатляващи цивилизационни постижения, които печелят голяма слава по света на малкото парче земя. 

Спалните купета – носталгия и удобства

Доскоро нискотарифните авиокомпании и високоскоростните влакове

изглеждаха убиец на нощните тренове и спалните вагони. Но засиленият интерес към бавното, мераклийско пътуване и вредното влияние на полетите върху околната среда връщат тези реликви в играта.

В интересен обрат оператори из цяла Европа за първи път от десетилетия  включват маршрути със спални влакове, включително трансгранични. При това на прилични цени. Нощните пътувания са повече от спестяване на нощувка в хотел. Те са приключение с дъх на романтика, на Еркюл Поаро, на една отминала епоха, превозвайки  семейства и бизнесмени под булото на мрака, пише Lonely Planet.

Ако разполагате с време, подобно изживяване ще остане незабравимо за вас и особено за децата. При това вагоните са лъснати, реновирани, а някои са чисто нови. Предлагат спални отделения с легла за 2-ма или 4-ма души, кушетки за 6-има, както и купета със стандартни седалки. На разположение има вагон-ресторант и бар. В някои влакове кабините са суперлуксозни, с душове и футуристични спални в стил капсула.Това засилва усещането, че следващото поколение нощни влакове е вече тук.

В светлата част от пътуването пътникът се наслаждава на прекрасни гледки, смяна на пейзажи, планини, езера, селца и градове. Такива са наскоро откритите линии от Виена или Мюнхен до Лигурия, Италия. Пътуването само по себе си е развлечение, а не само преспиване. В  ранната част на вечерта, разположени удобно, можете да съзерцавате Алпите, а на другия ден докъм обяд пред очите ви ще се редят приказни картини от лигурийското крайбрежие. Цената на билетите е 70 евро за спален вагон, 50 евро за кушет и 35 евро за седящо място. Друг нов маршрут е Щутгарт-Мюнхен-Венеция-Любляна-Загреб.

От април 2024-а влак със спални купета ще свърже Брюксел, Амстердам, Берлин и Прага. Догодина тръгва и нощен зимен влак между Холандия и Френските Алпи. 

Екокъщи в Южна Африка пускат природата в хола

Където и в Южна Африка да отидете - на сафари, в пустинята, по крайбрежието, в планината, ще ви предложат да се настаните в уникални, сливащи се с природата бунгала, хижи, луксозни палатки.

Те са кацнали на дърво, за да ви пазят от зверове, стърчат от езера върху дървени пилони, крият се в скали, из планински чукари, златни плажове и из саваната. Издигат ги в пусти райони далеч от цивилизацията. Изглеждат спартански, но са снабдени с всички удобства – луксозен интериор, модерни бани, обширни тераси.  Всичко е с мисъл за опазването на природата, красотата на дивото и биоразнообразието. Затова са и в класацията за устойчиво развитие.

Хижите във всякакви форми и размери са изградени с екоматериали и произвеждат минимум вредни емисии. Захранват се от слънчеви панели и вятърни турбини, използват преработена вода, и то без разхищение. Пластмасовият отпадък е сведен до минимум, почистващите препарати са безвредни. За икономия много бунгала се осветяват със свещи и газови лампи, създаващи феерична обстановка. 

Екологичните вилички са проектирани така, че пускат природата вътре. Стени почти липсват и масите за хранене, меката мебел, че и леглата са разположени на полуоткрито. Дори ваните са навън, за да се наслаждаваш от тях на красивата околност с чаша вино в ръка.

Носорози, слонове, биволи минават под носа на обитателя. В далечината се мяркат и лъвове, леопарди. От леглото в такава вила се мяташ направо на сърфа или се хвърляш да плуваш. По уговорка домакините доставят чиста местна храна от околни ферми. Предлагат сафари с водач, излети за съзерцание на животни и птици, планински преходи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати