Новини Събития

Иконичните места, които няма да можем да посетим през 2024 г.

   
Иконичните места, които няма да можем да посетим през 2024 г.

Тази година се стремяхме да наваксаме изгубеното време, което Covid-19 ни взе. След пандемията посетителите "наводниха" най-големите европейски градове и американските национални паркове като форма на "отмъщение", посещавайки или завръщайки се на някои от дестинациите, които са били недостъпни през 2019 г.

Светът обаче се е променил много оттогава. Доста предприятия затвориха, тъй като хората преминаха на дистанционна работа, а не всички туристически атракции успяха да оцелеят. Независимо дали са затворени за постоянно или временно, ви представяме списък с места, селектирани от CNN, които няма да можете да посетите през 2024 г.

Център "Жорж Помпиду", Париж

Въпреки че музеят във френската столица все още изглежда модерен, Помпиду всъщност е в шестото си десетилетие. След Летните олимпийски игри в Париж това лято ще си вземе почивка, за да премине през програма за модернизация, която е на стойност 260 млн. евро.

 

 

Splash Mountain, Орландо, Флорида и Анахайм, Калифорния

Една от най-известните атракции на Дисни предложи последното си приключение през 2023 г.: Splash Mountain. Първоначално атракционът с дървени корита е вдъхновен от филма "Песента на Юга", който отдавна е критикуван за "опасно възхваляваща картина на робството". И двете планини Splash Mountains в Дисниленд в Калифорния и във Флорида ще бъдат отворени отново в променен вид като "Приключението на Тиана в залива", вдъхновено от филма "Принцесата и жабокът".

 

 

Култовият ресторант Noma в Копенхаген

Ресторантът, който популяризира скандинавската кухня, ще обслужи последните си клиенти през 2024 г. Той обаче няма да изчезне напълно. През 2025 г. Noma ще отвори отново като ще се посвети на работата по иновациите в храната и разработването на нови вкусове, се казва в изявление на уебсайта му.

 

 

"Фантомът на операта", Ню Йорк

След 35 години и близо 14 000 представления култовият мюзикъл "Фантомът на операта" излиза за последен път на нюйоркска сцена през 2023 г. Той е най-дълго излъчваното шоу на Бродуей в историята.

Музей Пергамон, Берлин

Мястото, на което се намира световноизвестната порта на Ищар, е част от берлинския комплекс "Музеен остров", включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Музеят ще бъде затворен до 2027 г. като част от проект за модернизация, който ще създаде нова централна пешеходна зона, ще разшири изложбените зали и др.

 

 

Скалата с форма на хобот на слон, Тайван

Това популярно място за снимки в Тайван, което в действителност прилича на хобот на слон, се срути в морето на 15 декември. Мястото на североизточното крайбрежие на острова отдавна е било в риск поради ерозия и вече е блокирано за обществен достъп.

Хотелът Park Hyatt, Токио

Смятан за първия луксозен хотел в западен стил в японската столица, открит през 1994 г., Park Hyatt има бляскав живот. Но за 30-ия си рожден ден, който се пада през май, ще затвори, за да премине през обновяване. Очаква се да отвори врати чак през 2025 г.

 

 

Нотр Дам, Париж

През 2019 г. светът с ужас наблюдаваше пожара в парижката катедрала Нотр Дам и бързо се стигна до дарения за възстановяване на популярната икона. Първоначално френският президент Еманюел Макрон подкрепи по-модерно преустройство на прочутата църква, но традиционалистите победиха и 850-годишната забележителност ще бъде възстановена в оригиналния си вид. Повторното откриване на Нотр Дам е планирано за 2024 г., но чак в края й - през декември.

Замъкът Смитсониън, Вашингтон, окръг Колумбия

Първата сграда, която носи името Смитсониън, си взима почивка за преобразяване. Основната сграда на музейния комплекс, често наричана Замъкът на Смитсониън, е затворена от февруари 2023 г. и ще бъде така за "около пет години", за да се завършат ремонтите и модернизацията на откритата през 1855 г. структура. През това време ще се провеждат дигитални обиколки, беседи и други събития.

 

 

Лозето на Леонардо да Винчи, Милано

В продължение на половин век то е туристическа дестинация, но милиардер предприемач превърна останките от италианското лозе на Леонардо да Винчи в частна собственост. Бернар Арно, главен изпълнителен директор на конгломерата за луксозни стоки LVMH, закупи имота през декември 2022 г. и не е направил никакви изявления кога и дали туристите ще могат да го посетят отново.

 

 

Хотелът Star Wars: Galactic Cruiser на Дисни

Въпреки грандиозното откриване и връзката с едно от най-известните произведения на интелектуалната собственост в света, тематичният Star Wars: Galactic Cruiser в "Уолт Дисни Уърлд" също ще бъде затворен. Потапящото преживяване представляваше хотел с пълен набор от услуги, но предлагаше и обучение със светлинни мечове, срещи с дроиди и герои от филмите. Дисни нарече стъпката за затваряне на Galactic Cruiser "бизнес решение".

 

 

Но не страдайте! Достъпът до тези уникални места за 2024-та ще бъде ограничен. Но нека бъдем оптимисти. Предстои откриването на други интересни локации. Нека човешкото ни любопитство не заспива и продължава да търси и открива чудесата на света, в който живеем.