Събития

Единственият каменен мост във Варна се превърна в туристическа атракция

   
Единственият каменен мост във Варна се превърна в туристическа атракция

Единственият каменен мост във Варна привлича вниманието на туристите през празничните дни. Той се намира в квартал "Виница" до Добрева чешма, наричана още Царска вода. Смята се, че е част от системата за водоснабдяване, изградена за Двореца "Евксиноград" по времето на княз Фердинанд, разказва за БТА археологът Александър Минчев.

Това е съоръжение с над стогодишна история, което е запазено много добре и е още действащо, отбеляза историкът. По думите му то представлява частичен акведукт, направен много здраво и качествено в края на XIX век. Предназначението му е по него да минава водопроводът към Двореца "Евксиноград". Чешмата е с висок постоянен дебит, а зоната е вододайна и в момента.

Минчев припомня, че от този район е започвал също и един от ранните римски водопроводи на античния град Одесос, открит в началото на ХХ век. Той е бил подземен и трасето му е продължавало до самия античен град. Основната му цел е била да осигури вода за големите римски терми, построени в края на II век.

Археологът смята, че по-подробно проучване на историята на стария каменен мост трябва да бъде инициирано от местните хора или администрацията. В момента районът около моста е замърсен с отпадъци, а табелката, поставена на чешмата преди години от велоклуб "Устрем" с указания, че водата е в норма, е счупена.

От мястото, където са мостът и Добрева чешма, започва маркиран туристически маршрут, който минава през Аладжа манастир, Природен парк "Златни пясъци" и продължава към село Кранево.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати