Новини Събития

Римски гробове с богати дарове разкриха археолози от великотърновския музей

   
Римски гробове с богати дарове разкриха археолози от великотърновския музей

Римски погребения с богати дарове и златни накити от III век са разкри през декември м.г. екип специалисти от Регионален исторически музей-Велико Търново.

Двата зидани гроба, покрити с варовикови плочи, са намерени на територията на община Стражица и са проучени от археолозите Калин Чакъров, Недко Еленски и реставратора Михаела Томанова, разкриха от музея.
В по-стария от гробовете е открит скелет на дете, починало приблизително на 5 години. В другия са били положени, изглежда едновременно, два възрастни индивида, вероятно мъж и жена.

Гробните дарове са разнообразни, като част от тях са служели на погребаните приживе, а останалите са предназначени за отвъдния свят. Открити са 2 амфори, 2 стъклени бутилки, 3 стъклени лакримария (флакони за събиране сълзите на оплаквачките), огърлици от стъклени мъниста и златна висулка, 4 изключително фини златни обеци, лампичка, медни апликации с позлата, позлатена фибула, костени фуркети. Археолозите се натъкнали на 4 бронзови и една сребърна монети, които датират категорично погребенията в първата четвърт на III век.

Документирана е кожена обувка, разпаднала се от смяната на средата, в която е престояла 17 века. Проникването на гризачи до известна степен е разбъркало и повредило най-крехките артефакти.

Ценните находки в момента се обработват от музейните реставратори. Предстои те да бъдат официално представени в специална изложба.