Новини Транспорт

Летище Пловдив отчита чувствително увеличение на броя на полетите за последната една година

   
Летище Пловдив отчита чувствително увеличение на броя на полетите за последната една година

Летище Пловдив отчита чувствително увеличение на броя на полетите за последната една година. В момента Фондът за развитие на летището, в който членуват няколко общини от региона,  преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания. 

Управителният съвет на Фонда очаква да се присъединят още общини, а от настоящите членове се очаква да заложат в бюджетите си за 2024 година договорените вноски, които се равняват на един лев на жител. Сумите се използват за стимули за авиокомпаниите, за да разкрият нови авиолинии. 

През зимния период има по пет чартърни полета на седмица - от Анталия до Пловдив и обратно. Възстановява се редовната линия Тел Авив Пловдив, като тя ще стартира отново на 19-ти януари. Изключителен интерес има и към чартърните полети от Белфаст до Пловдив. По план пристигат и много английски туристи с новата редовна авиолиния от Манчестър. 

За тази зима полетите, които са свързани със зимните курорти, стават все повече в сравнение с миналия сезон, когато съществуваше единствено авиолинията от Белфаст, заяви председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов. Капацитетът на летището е да обслужва един милион пътници годишно. 

"До края на 2023 г. имаме 230 000 пътници и работим да ги увеличим", подчерта той, като припомни, че за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите и съответно подкрепа от Фонда за развитие на летище Пловдив. 

Кметът на града Костадин Димитров вече официално зае мястото си в Управителния съвет на Фонда. В него членуват и кметовете на общините "Родопи" и Чепеларе - Павел Михайлов и Боран Хаджиев.