Транспорт

Japan Airlines очаква загуби от над 100 млн. долара след разбилия се самолет в Токио

   
Japan Airlines очаква загуби от над 100 млн. долара след разбилия се самолет в Токио

Японските авиолинии очакват загуби от над 100 милиона долара, след като един от техните самолети беше унищожен при сблъсък с друг самолет на пистата на летище Ханеда в Токио тази седмица, предава Ройтерс.

Всичките 379 души на борда на широкофюзелажния самолет JAL Airbus A350 избягаха, преди самолетът да бъде напълно обхванат от пламъци, чието потушаване отне повече от шест часа.

Но петима от шестимата членове на екипажа на другия самолет - по-малък самолет на бреговата охрана, който беше на път да достави помощ в засегнатите от земетресението райони на западното крайбрежие на Япония - загинаха, а оцелелият пилот беше тежко ранен.

Докато следователите претърсват овъглените останки в четвъртък, транспортните власти проучват обстоятелствата, довели до навлизането на самолета на бреговата охрана в пистата, където е кацал пътническият самолет. Полицията също така проучва евентуална професионална небрежност в случая, според съобщения в медиите.

Японските власти казаха в сряда, че пътническият самолет е получил разрешение за кацане, но по-малкият самолет не е получил разрешение за излитане. 

Пилотът на бреговата охрана каза след катастрофата, че е получил разрешение да влезе в пистата, казаха служители на бреговата охрана.

Japan Airlines изчисли в четвъртък, че бедствието ще доведе до оперативна загуба от около 15 милиарда йени (105 милиона долара). Загубата на самолета ще бъде покрита от застраховка, посочва компанията, добавяйки че оценява въздействието върху прогнозата за печалбите си за финансовата година, приключваща на 31 март.

Източници от застрахователната индустрия казаха, че американският застраховател AIG е водещ застраховател по полица за „всички рискове“ на стойност 130 милиона долара за двегодишния самолет, който беше унищожен от пожара. AIG отказа коментар.

Това е първата загуба на корпус в световен мащаб за модела A350, според Aviation Safety Network. Типът, направен предимно от въглероден композит, влезе в търговска експлоатация през 2015 г.

Акциите на JAL паднаха с цели 2,4%, преди да се възстановят до ръст от 0,6%, след като търговията се поднови след новогодишните празници.

Втората по големина авиокомпания в Япония разказа подробно как екипажът в пълната с дим кабина е следвал спешните процедури по учебникарски начин, дори когато пътниците са изпаднали в паника, интерком системите са отказали и няколко евакуационни улея са били извън употреба поради пожара.

Повечето от пътниците на полета от Хокайдо са били японци, като е потвърдено, че сред тях са най-малко 43 чужденци, включително граждани на Австралия, Швеция, Хонг Конг, Китай и Южна Корея, каза говорител на JAL.

Останките от самолетите останаха разпръснати около пистата в четвъртък, докато няколко служители, някои с маски, ръкавици и каски, оглеждаха отломките, показаха кадри на обществената телевизия NHK.