Анализи Новини

Германците ще похарчат 78 милиарда евро за туризъм през 2024 година

   
Германците ще похарчат 78 милиарда евро за туризъм през 2024 година

Германската туристическа индустрия очаква ръст на приходите през лятото на настоящата година, тъй като търсенето расте, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Асоциацията на организациите от сектора Де Ер Фау (DRV) очаква германците да похарчат общо 78 милиарда евро за услуги, резервирани преди началото на почивката им - както за пакетни услуги, така и за индивидуално организирани пътувания.

Де Ер Фау прогнозира ръст на продажбите от 4 на сто спрямо предходната година при поне една резервирана нощувка. Въпреки това броят на пътуващите през сезона 2023-24 г. ще остане под този от последната предпандемична година.

Заради високата инфлация през сезон 2022-23 г. по-малко хора за избрали да ползват услугите на туроператори отпреди пандемията.

Засега освен това не е ясно как ще се отрази на цените и търсенето в туризма планираната от германското правителство такса върху въздушните пътувания.

"Много германци няма да могат да си позволят да пътуват с цел почивка през настоящия сезон заради повишаването на цените", заяви президентът на Де Ер Фау Норберт Фибиг. Германското правителство не трябва допълнително да оскъпява пътуванията, допълни той.

Въпреки това, според прогнозата на асоциацията, мнозинството германци няма да се откажат да пътуват.

Основни дестинации за пакетните почивки на германците през лятото са Гърция и Турция. Де Ер Фау очаква броят на пътуващите на дълги разстояния да се увеличи с 11 на сто, а продажбите да скочат с 18 на сто спрямо 2023 г.