Анализи Новини

Кое да изберем в Тайланд между Пукет и Патая

   
Кое да изберем в Тайланд между Пукет и Патая

Сравняването на Пукет и Патая може да бъде трудно. И двете тайлански провинции имат плажове, съседни острови и курорти, разнообразие от водни спортове и дейности, както и силен нощен живот. Патая е крайбрежен град в Тайландския залив, а Пукет е най-големият остров в Южен Тайланд.

Цени

Патая е само малко по-евтина от Пукет. Придвижването из града е доста евтино благодарение на местните тук-тук коли, обществени автобуси и велосипеди под наем, за разлика от Пукет, където понякога се налага да използвате фериботи, когато пътувате, особено ако сте запалени по перспективата за прескачане на острова.

В допълнение, разходите за храна и напитки в Патая са сравнително по-евтини, отколкото в Пукет. И двата града имат активен нощен живот, изпълнен с go-go барове, дискотеки и квартали на червените фенери, но средно една вечер навън в Патая ще ви струва по-малко, отколкото в Пукет, въпреки че разликата е съвсем малка.

Когато става въпрос за настаняване, Пукет е плажна дестинация с много луксозни четири и пет звездни хотели. Като цяло тези опции за настаняване се считат за най-добрите, докато по-евтините стаи се намират по-далеч от океана. В Патая има много бюджетни хотели, но малко луксозни. Благодарение на големия брой къщи за гости можете да наемете хотел с басейн на страхотно място на разумни цени.

Климат

И Пукет, и Патая имат тропически климат. По време на дъждовния сезон в Патая има висока облачност, която увеличава влажността и обикновено продължава до края на мусоните през август.

До октомври температурите стават относително хладни и вечерите могат да бъдат хладни. В същото време Пукет изпитва много повече валежи по време на мусоните, обикновено следобед. От ноември нататък островът е с най-доброто време с прохладни ветрове и прекрасно ясно небе.

Безопасност

В по-голямата част от времето и двете места са безопасни за бдителния и предпазлив пътник. Пукет и Патая са популярни туристически дестинации, така че и двете места са пренаселени. Те имат свои собствени квартали на червените фенери, които привличат хора от всички сфери на живота.

Кражбата е едно от най-често срещаните престъпления в Тайланд, особено в Патая, докато в Пукет можете да намерите измамници с тук-тук, джетове и таксита. И на двете места важат обичайните правила за пътуващите: внимавайте какво пиете, избягвайте празните алеи през нощта и не ходете на странни места с непознати.

Ако сте внимателни, когато пътувате до някой от тези градове в Тайланд, няма да имате проблеми. Независимо дали решите да посетите Патая или Пукет, винаги е добра идея да бъдете бдителен пътешественик, за да сте сигурни, че пътуването ви ще премине без никакви нежелани инциденти.

Плажове

Ако основното нещо за вас е страхотен плаж, тогава Пукет е това, от което се нуждаете. Известен е със своя красив бял пясък и кристално чисти води, което го прави прекрасна тропическа ваканционна дестинация. Това е голям остров с много възможности далеч от търговски дейности като Карон и Камала, които са предимно курортни зони.

Плажът Laem Sing, остров Джеймс Бонд и Phi Phi са страхотни места, където да се насладите на океана далеч от туристическите тълпи.

Междувременно плажовете на Патая са превзети от трафиканти. Пясъкът на тези плажове е предимно измит и няма да искате да прекарате половин ден тук. Това не означава, че в Патая няма добри плажове: плажовете Наклуа и Джомтиен все още са по-малко известни места със спокойни води. Ако сте готови да се отправите към най-добрия плаж на Патая, помислете дали да не вземете ферибот до Koh Larn.

Заключение

Изберете Пукет, ако се интересувате предимно от дейности на плажа, естествена красота и комбинация от приключения и релакс. Страхотно е за широк кръг пътници, от семейства до двойки и необвързани.

Изберете Патая, ако търсите оживена градска атмосфера с развлечения, нощен живот и разнообразие от атракции. Това е добър избор за тези, които искат да се насладят на града и плажа на едно място. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати