Новини Турагенции

Туроператорите приемат новината за Шенген като новогодишен подарък

   
Туроператорите приемат новината за Шенген като новогодишен подарък

Решението на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023 г. за приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода от 31 март 2024 г. е публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Това означава, че то влиза в сила официално.

Как туристическият сектор приема тази новина? В интервю на БНР с Юлиян Бонев, туроператор и член на Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти, разбираме повече: 

"Това е една изключителна новина. В нашия сектор го приемаме като коледен или новогодишен подарък, голям успех и много добра новина за туризма", коментира Бонев. 

С приемането на България в Шенген отпадат проверките във въздушните пространства в Европейския съюз. "Това много добре благоприятства движението на индивидуални и групови туристи между отделните дестинации. Ние и много колеги имаме изпуснати самолети, когато нашите туристи трябва да се прехвърлят в едно летище от един полет за друг, когато трябва да минат проверки. Много често дестинациите се обвързват така, че нямаме много време между двата полета и имаме реални изпускания на полети. Това нещо ще отпадне и ние се радваме за тази новина - дай Боже да отпадне и по сухопътните граници", допълни Юлиян Бонев. 

Не достигат самолетите, които да обслужват чартърните полети в топ дестинации в чужбина, потвърди Бонев тиражираната в медиите информация. "Факт е, но това е световна тенденция. Навсякъде не достигат самолетни машини за обслужване на огромния интерес на туристите. Заради коронавируса хората видяха, че не само материалното е важно. Хората търсят нови и нови дестинации, а в България компаниите са малко. А ангажирането на външни компании вдига цената на транспорта", каза още Бонев. 

Лек спад на пътуването с цел туризъм по Коледа и Нова година тази година отчитат специалистите в сравнение с началото на 2023-а. 

Юлиян Бонев коментира, че е нужен точен анализ за нуждите на българския туризъм. Всяко следващо управление на Министерството на туризма започва всичко отначало. Няма надграждане, губи се време. А други държави привличат туристи в това време, посочи Юлиян Бонев



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати