Новини Събития

Дворецът на Александър Македонски отваря за посетители във Вергина

   
Дворецът на Александър Македонски отваря за посетители във Вергина

Дворецът на Александър Македонски във Вергина, Гърция, отваря врати за посетители днес след 16 години реставрация, съобщава Би Би Си. Разположен в античния град Еге, днес Вергина, на 75 км от Солун, дворецът на великия македонски владетел е един от най-важните паметници на класическата античност, отбелязват от гръцкото Министерство на културата. 

Дворецът е построен преди повече от 2300 г. Разрушен е от римляните, а развалините му са открити при разкопки през XIX век. Сградата е построена от Филип II Македонски, баща на Александър. Вергина се смята за първата столица на Древна Македония. Дворецът е бил най-голямото сградно съоръжение на територията на древна Гърция.

Бил е разположен на 15 хил. кв. м, имал е тържествени зали, храмове и вътрешни дворове. Сред реставрираните части на двореца, който отваря за посетители днес, най-впечатляващи са масивните колонади. Реконструкцията му е струвала 20 млн. евро и е частично финансирана от европейски програми. В района на Вергина се намира и гробницата на Филип Македонски, която е обект на световното наследство в списъка на ЮНЕСКО. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати