Новини Събития

Венеция ограничава туристическите групи

   
Венеция ограничава туристическите групи

Венеция обяви, че ще ограничи туристическите пешеходни групи до 25 души и ще забрани използването на високоговорители в рамките на усилията си за борба с пренаселеността и масовия туризъм. На групите също така ще бъде забранено да спират на тесни улици, на мостове или в проходи, съобщава CNN Travel.

Новите разпоредби, които допълнително ограничават туристическите дейности в пренаселения град, ще влязат в сила в историческия център, както и на островите Мурано, Бурано и Торчело, през юни 2024 г., се казва в изявление на уебсайта на град Венеция.

„Групите не могат да надвишават 25 души, т.е. половината от пътниците в туристическия автобус. Използването на високоговорители, които могат да предизвикат объркване и безпокойство, също ще бъде забранено“, се казва в съобщението. Решението ще трябва да бъде разгледано от Общинския съвет, преди да бъде приложено. Съветникът по сигурността Елизабета Пеше го описва като „важна мярка, насочена към подобряване на управлението на групи“, както и „насърчаване на устойчивия туризъм и гарантиране на защитата и безопасността на града“. Междувременно, венецианските музеи вече ограничават туристическите групи до 25 души.

Симоне Вентурини, градски съветник по туризма, посочва, че този ход е част от по-широка рамка от интервенции, насочени към подобряване на управлението на туризма във Венеция, постигайки по-добър баланс между нуждите на жителите и тези на посетителите.

Новите правила ще влязат в сила два месеца след въвеждането на пробна такса за посетители от 5 евро за еднодневни екскурзии до града.

Новината за по-строгите мерки идва и на фона на препоръката от юли на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Венеция да бъде добавена към нейния списък със застрашеното наследство.

ЮНЕСКО призова италианското правителство към по-голяма отдаденост на справянето с „дългогодишните проблеми“ в града. Популярната туристическа дестинация от години се бори с твърде многото посетители и последиците от изменението на климата.