Новини Събития

ЕС осигурява безплатно пътуване за над 36 000 млади европейци

   
ЕС осигурява безплатно пътуване за над 36 000 млади европейци

Европейската комисия съобщи, че 36 318 европейци, навършили 18 години, ще получат безплатна карта за пътуване от ЕС, за да се запознаят с многообразието на Европа, да се срещнат с нейното културно наследство и история, и да се свържат с хора от целия континент. Успешните кандидати, избрани наскоро, научават новината днес, отбелязва комисията.

Предвижда се ЕС да покрие разходите им за пътуване основно с влак, между март тази година и май догодина. Възможност да участват имаха млади хора, родени в ЕС или в държави от програмата "Еразъм+" между 1 януари и 31 декември 2005 година. Кандидатствали са 144 038 младежи, допълва ЕК.

В съобщението е цитирана еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, която определя като уникална възможността младежите да се впуснат в незабравимо пътешествие из Европа. По нейните думи пътуванията дават повод за изграждане на нови отношения между младите европейци и им показват многостранната красота на Европа. Тя пожелава на участниците да успеят да разширят кръгозора си, да се обогатят духовно и да запазят траен спомен от всяка среща в европейското си пътешествие.