Анализи

Най-добрите места за посещение през тази година

   
Най-добрите места за посещение през тази година

Толкова много места за разглеждане по света. Толкова много хора, нетърпеливи да ги видят. Международният туризъм достигна около 90% от нивата преди пандемията през 2023 г., а Съединените щати издадоха рекорден брой паспорти. А ако сте посетили някоя популярна дестинация през лятото, можете лично да свидетелствате, че е била по-пренаселена от всякога.

Така че може би е време да разгледаме места, които все още са до голяма степен неоткрити, примамливи извън сезона или често пренебрегвани заради по-популярните си съседи.

Може би е време да се отправим към места, които улесняват туристическите посещения и такива, които обръщат голямо внимание на насърчаването на устойчивия туризъм.

На фона на всичко това, CNN Travel избра 24 дестинации, които да имате предвид, докато правите плановете си за 2024 г.:

Остров Сумба, Индонезия

За тези, които търсят плажна дестинация, даваща приоритет на устойчивостта, отговорът е индонезийският остров Сумба.

Със своите отдалечени села, недокоснати гори, древни ритуали и сърф възможности от световна класа, Сумба е перфектната противоотрова за тълпите на Бали, разположен само на час полет.

Въпреки че все още не е международно известен, това не означава, че островът е малък. Сумба е с площ повече от 10 000 квадратни километра – два пъти по-голям от Бали.

Черноморското крайбрежие на Турция

Далеч по-малко известен от средиземноморските курорти, превърнали се в магнити за яхти на тюркоазения бряг на Турция, регионът на Черно море, известен също като Карадениз, предлага много различна страна на държавата.

По-малко посещаван от туристи и с по-хладен и влажен климат, който благоприятства зеленината и отглеждането на вкусен черен чай, регионът може да се похвали с исторически градове и села, както и с плажове, и с вдигащи адреналина дейности.

През лятото това е освежаващо бягство от по-знойните региони на Турция. Посетителите могат да изследват древни улици, по които все още отеква звънът на ковашки чукове в Сафранболу, да се насладят на плажния живот в Амасра и да се изкачат до мястото, на което един от най-старите манастири в света се притиска към скала в Сумела.

За търсачите на силни усещания има рафтинг, а когато зимата донесе обилен снеговалеж, източната част на планината Качкар в региона се превръща в рай за хели ски.

Тарту, Естония

Pixabay

Тарту, в Южна Естония, е обявен за Европейска столица на културата за 2024 г.

Градът е известен като интелектуален център на страната, дом на най-стария университет, както и на задължителния за посещение Естонски национален музей, и на впечатляващия научен център AHHAA - най-големият научен музей в Балтика.

Старият град е идеалното място за разходка, но на север от центъра, Supilinn („Градът на супите“) също си заслужава да бъде посетен заради красивите си дървени къщи.

Тайнан, Тайван

Празнувайки своята 400-годишнина през 2024 г., Тайнан вече е гореща точка в страната за международните туристи. Този южен град надмина столицата Тайпе по процент на заетост на хотелите през последните две години.

Какво го прави толкова специален? Тайнан се смята за столицата на уличната храна в Тайван и е обичан заради телешките си супи и омлети от стриди, неземни природни пейзажи, живописни залези над ферми за сол, цветни стари храмове и страхотни нови музеи.

Той е включен в 10-те най-добри дестинации за устойчив туризъм на Booking.com през 2023 г.

Северозападен Мичиган, САЩ

Освежаващото, несолено езеро Мичиган примамва туристи с лодки през лятото, но бреговата линия, старинните градове и хълмистата природа на Северозападен Мичиган могат да предложат много през цялата година.

В залива Grand Traverse Bay Травърс сити е чудесна база за разглеждане на винарни на полуостровите Old Mission и Leelanau или за бране на череши или ябълки през сезона. След това идва есенната зеленина, последвана от привлекателните снежни покривки през зимата.

От Травърс сити живописната магистрала M-22 се вие нагоре по полуостров Leelanau и се връща обратно през Leland - дом на историческо рибарско селище и колекция от интересни магазини и галерии.

Глен Арбър е друг град, който си струва да разгледате по пътя към Sleeping Bear Dunes National Lakeshore, където край M-109 има изцяло пясъчен преход през масивни дюни до Голямото езеро и обратно, подготвящ издръжливите туристи за вкусна вечеря.

Трансдинарски велосипеден маршрут, Балкани

Стартирайки през 2024 г., велосипедният маршрут Trans Dinarica ще бъде първият и единствен, който свързва всички осем държави от Западните Балкани.

Състоящ се от 100 етапа, той е предназначен за велосипедисти с всякакви възможности. Неговите 4000 километра се състоят от тихи асфалтови пътища, горски пътеки и велосипедни алеи.

Колоездачите могат да се насладят на грандиозните крайбрежия на Албания и Хърватия, националните паркове на Косово, скалистите планини на Черна гора и тучните гори и искрящите реки в Словения, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Сърбия.

Кулебра, Пуерто Рико

Pixabay

Пуерто Рико е голям остров и е чудесно място за бягство от действителността. Но какво ще стане, ако искате да избягате от страхотното си островно бягство?

Това е мястото, на което се намесва малката Кулебра. Тя се намира се на около 32 километра от източното крайбрежие на Пуерто Рико и далеч от шумния, напоен с ром нощен живот на Сан Хуан.

Акцентът тук е върху почивката и дейностите на открито. Не пропускайте да разгледате плажа Фламенко, виещ се около закътан залив, което го прави превъзходно място за гмуркане с шнорхел и плуване.

Голяма част от острова е естествено убежище, което дава много възможности за разходки, каяк и риболов.

Ангола

Pixabay
Pixabay

Тази южноафриканска нация се опитва усилено да пробие на туристическата сцена, след като наскоро въведе електронна туристическа виза с бързо одобрение.

Въпреки че основната туристическа инфраструктура все още не е на ниво, това е шанс да разгледате страна, оставаща извън радара на пътуващите.

Столицата Луанда има репутацията на скъп град за партита, но в широките открити пространства отвъд нея има някои невероятни пейзажи и културни изкушения.

Вторият по големина град Лубанго предлага португалска колониална архитектура, впечатляваща статуя на Христос на хълм в стил Рио де Жанейро и достъп до пропастта Тундавала - главозамайващо гмуркане от прохладни плата в блестящи прашни равнини.

Струва си да разгледате драматичните водопади Календула с ширина 396 метра и райските места за сърфиране по крайбрежието на Атлантическия океан, като Бара до Кванза и Кабо Ледо.

Сейнт Джон, Ню Брънзуик, Канада

За разлика от Сейнт Джонс - столицата на Нюфаундленд, Сейнт Джон се намира в Ню Брънзуик - също на източното крайбрежие на Канада. Този очарователен малък град е отлична база, от която да се насладите на близкия залив Фънди, известен с най-високите приливи и отливи в света.

Самият град е изпълнен с историческа архитектура, включително Saint John City Market. Построен от 1874 до 1876 г., той е пълен с магазини и места за хранене. На пет минути пеша е Центърът за изкуства „Сейнт Джон“.

По отношение на местата за настаняване, има вили край морето, хотели, мотели, къмпинги, исторически ханове и пансиони със закуска. Храната тук е толкова отлична, колкото бихте очаквали от морски град в Канада - с широка гама от евтини до изискани ястия.

Южна Кореа

Squid Game — все още най-гледаното шоу в Netflix, ще се завърне с нов сезон през 2024 г., което кара много хора да „яхнат“ K-вълната.

За щастие, пътуването до страната е по-лесно от всякога. Правителството отменя електронната виза за пътници от 22 държави до края на 2024 г. в рамките на кампанията си Visit Korea Year.

Това е страна, в която наистина има всичко. След разглеждане на футуристични градове, като Сеул и Пусан, културната и историческа страна на стара Корея ви очаква в Андонг, наречен „Духът на Южна Корея“.

Албания

Притисната на адриатическото крайбрежие между Гърция и Черна гора, удивително е, че Албания не се превърна в популярна плажна дестинация по-рано. Щадящите портфейла цени доведоха до бум на туризма през последните няколко години – през 2023 г., например, рекорден брой италианци се стичат през Адриатика за своите изгодни летни ваканции. През 2024 г. ще бъде открито ново летище във Вльора, което ще улесни тези плажни пътувания.

Но Албания има много повече от крайбрежие. Страната предлага богата култура, включително християнска и мюсюлманска история, с исторически центрове в градове, като Берат и Гирокастър, както и смайващи планински пейзажи (Тет е най-популярният).

Чили

Pixabay
Pixabay

Чили предлага по нещо за всеки. На север грандиозните пейзажи симулират Марс на Земята в пустинята Атакама. Всъщност, естественият свят се представя по най-добрия начин в цялата страна: хиляди км от тихоокеанското крайбрежие на запад, извисяващите се Анди на изток и езера, вулкани и дивата Патагония на юг. Възможностите за ски почивка от световна класа през юли и август са на два часа път от столицата Сантяго.

Острови Абролхос, Западна Австралия

Всяка година се разиграва нова част от сапунената опера около Големия бариерен риф - ще бъде ли изваден от списъка на ЮНЕСКО? Растат ли коралите през новия сезон?

За туристите, които предпочитат да не се намесват в ситуацията, има друг начин да видят някои от прекрасните подводни богатства на Австралия.

На около 60 километра от бреговете на Западна Австралия, по-малко известните острови Абролхос са дом на някои от най-красивите пейзажи на Кораловото крайбрежие на страната - над и под водата.

Гърбатите китове преминават през зимата в южното полукълбо, като щастливите пътешественици могат да зърнат и австралийски морски лъвове.

Област Македония, Гърция

Атина и островите стават все по-пренаселени всяка година, но в Северна Гърция регионът Македония е относително незасегнат от прекомерния туризъм. А предлага всичко, което посетителите търсят в Гърция: археологически обекти, богати на история градове и изобилие от плажове. Това е била земята на Александър Велики. Баща му Филип II Македонски е погребан във Вергина, където гробницата му е превърната в подземен музей от световна класа. Наблизо има византийски останки в град Верия и превъзходни винарни в хълмовете около Науса.

Солун – столицата на региона и втори по големина град в Гърция – е гастро център, представляващ смесица от архитектурни и археологически епохи.

В близост до града са пясъчните плажове на Халкидики, към границата с Тракия са разположени археологически места, като древните Филипи и град Кавала, чието османско минало личи във всяка сграда.

Панама

Въпреки че е най-популярна с инженерното чудо, наречено Панамски канал, но тази централноамериканска държава е много повече от транзитна дестинация.

Панама не само има оживена столица с исторически стар квартал, включен в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, но и над дузина национални паркове, включително Parque Nacional Volcán Barú - най-високата точка в страната.

Панама Сити е и единствената световна столица с тропическа гора в границите на града.

Посетителите, които искат да се запознаят с културния пейзаж на Панама по устойчив начин, могат да резервират туристически приключения чрез дигиталния портал SOSTUR Network, който ги свързва със селските общности и туристически бизнеси.

Галисия, Испания

Pixabay

Празни плажове, граничещи с дивия Атлантически океан и обрамчени от суровия пейзаж на националния парк Islas Atlánticas. Апетитни морски дарове и исторически град, завинаги преплетен с прочутия Камино де Сантяго. Добре дошли в Галисия - автономен регион в северозападния край на Испания. Регионалната столица на Галисия - Сантяго де Компостела, отдавна е на туристическата карта благодарение на своята удивителна катедрала от 12-и век, която е крайната точка за стотици хиляди пешеходци, впускащи се на поклонение по Камино де Сантяго всяка година. А за невероятни гледки се отправете към Cabo Fisterra - скалист полуостров, на който е разположен живописният фар Finisterre. Всъщност, фаровете са в изобилие в Галисия - има общо 19, включително защитената от ЮНЕСКО кула на Херкулес от 1-и век, смятана за най-стария оцелял римски фар в света.

Офшорните острови на Сингапур

Градът-държава Сингапур показва урбанизъм в най-добрия му вид: биофилни небостъргачи, супердървета с неонова светлина и шестзвездни хотели, всички конкуриращи се един друг, за да предефинират понятието лукс. Но излизането извън полуострова също е интересна възможност.

Сингапур развива някои от своите по-малки, необитаеми острови, като остров Лазаръс, например, който днес е дом на няколко малки къщи, които могат да се отдават под наем, изградени от възстановена дървесина и захранвани от слънчева енергия.

Наблизо остров Систърс ще отвори първия морски парк в страната – включително люпилня за морски костенурки и зона за защита на коралите – през 2024 г.

Вече е отворен за посещение и остров Сейнт Джон, където туристическа пътека подчертава местните растения и цветя, като същевременно разказва колоритната история на острова, включваща периода му на карантинен център по време на епидемия от холера.

Мерида, Мексико

Полуостров Юкатан е най-популярен със своите тропически плажове, но ако се впуснете във вътрешността му, ви очаква неочаквано градско удоволствие.

Уникалността на Мерида идва от смесицата от колониално наследство и наследство на маите. Градът предлага разнообразна кухня и дружелюбни местни жители, комбинирани с благоприятно време през цялата година.

Paseo de Montejo е осеян с исторически имения, музеи, художествени галерии и местни търговци. Наблизо се намира плажът Progreso (на по-малко от час път), очарователни руини на маите и подземни водни пещери, наречени сеноти.

Мароко

Дългогодишен фаворит сред пътуващите благодарение на разнообразния си пейзаж и грандиозна архитектура, Мароко успешно се възстанови след опустошителното земетресение през миналия септември.

Въпреки че посетителите често се тълпят в популярни градове, като Маракеш, Рабат и Фес, страната със сигурност не е лишена от по-малко пренаселени места, които са също толкова привлекателни. Сред тях са Тетуан и историческият Мекнес.

Мароко доказва, че е световен лидер в устойчивия туризъм със стартирането на различни инициативи за стимулиране на производството на възобновяема енергия.

Страната е дом и на редица значими екологични хотели, включително управлявания от бербери Kasbah du Toubkal, разположен в подножието на грандиозните Атласки планини.

Сладководни извори на Флорида, САЩ

Има повече от 1000 сладководни извори, разпръснати из Северна и Централна Флорида.

Тези девствени естествени басейни осигуряват стабилни температури и видимост при плуване, като са идеални за гмуркане.

Wakulla Springs предлага зона за плуване с температура на водата от 21 градуса, а държавният парк предлага обиколка с лодка. Дълбочината на отвора е около 56 метра.

Rainbow Springs се смята за един от най-красивите в щата. Ginnie Springs, който е частна собственост, пък е известен с възможностите за гмуркане и пещера.

Тексас Хил Кънтри, САЩ

В сърцето на Тексас, Хил Кънтри може да се похвали със собствени естествени извори. Krause Springs, например, примамва посетителите и с други екстри - градина с пеперуди, пълна с вълшебни вятърни камбанки.

А Blue Bonnet Cafe - дом на някои от най-божествените крем пайове в света, е само на кратко разстояние с кола.

Туристите са привлечени и от меандърите, хълмовете и туристическите пътеки, криволичещите реки, винарните, барбекютата, залите за музика и танци, както и експлозията от диви цветя през март и април.

А през 2024 г. пролетта ще донесе и небесен спектакъл в района — пълно слънчево затъмнение на 8 април.

Фуджейра, ОАЕ

Това е едно от по-малките и сравнително неизвестни емирства на Обединените арабски емирства. Изпълнено с грандиозни планински вериги и девствени плажове, то е значително по-слабо развито от Дубай и Абу Даби, предлагайки автентична и спокойна атмосфера.

Фуджейра има по-хладен климат, в сравнение с другите емирства, поради планинския си релеф, като зимните месеци определено са най-приятното време за посещение.

Остров Снупи, който прилича на прочутото анимационно куче, легнало по гръб, е идеален за гмуркане благодарение на кристално чистите си води и коралови рифове, докато каскадните водопади на националния парк Wadi Wurayah са друго място, което трябва да се види.

Гренландия

Зашеметяващите пейзажи на Гренландия - автономна територия на Дания, разположена североизточно от Канада, ще станат малко по-достъпни за пътешествениците през тази година.

Нови международни летища отварят в столицата на Гренландия – Нуук, както и в крайбрежния град Илулисат. Тези авиационни центрове обещават по-дълги писти, които ще могат да се справят с по-големи търговски самолети. Климатичната криза е видима, реална заплаха в Гренландия, а инвестициите в сферата на туризма се увеличават, тъй като променящият се климат пречи на традиционните индустрии. Колоритният Илулисат е дом на включения в списъка на ЮНЕСКО едноименен леден фиорд, който предлага зашеметяващата гледка към залив, пълен с плаващи айсберги. Като цяло, природата е основната забележителност в Гренландия, в комбинация с наблюдение на китове, каране на кучешки впрягове и любуване на Aurora Borealis.

Узбекистан

Преди пандемията Узбекистан беше готов да се превърне в следващото голямо нещо в пътуванията благодарение на поредица от амбициозни реформи, целящи да направят страната дестинация от световна класа. Днес най-накрая това време настъпи. Предлагайки безвизов достъп на граждани от 86 държави, недокоснатите пейзажи и добре запазената архитектура на Узбекистан са готови да впечатлят посетителите.

В сърцето на легендарния Път на коприната, минаващ от Китай и Индия до Средиземно море, градовете Самарканд, Бухара и Хива ви очакват. Междувременно, планинското узбекско село Сентоб — на около 3.5 часа път от Самарканд — е добавено към класацията на ЮНЕСКО с най-добри туристически села през 2023 г.

То намира място в ранглистата заради ангажимента си към устойчивото развитие, с акцент върху природата, органичните храни и еко и планински туризъм. Придвижването из страната е лесно благодарение на високоскоростния влак Afrosiyob Express, свързващ столицата Ташкент със Самарканд и Бухара.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати