Новини Събития

Министерството на туризма обяви поръчка за 1 млн. лв. за събития

   
Министерството на туризма обяви поръчка за 1 млн. лв. за събития
Ведомството очаква оферти до 16 януари 2024 г.
  Мирослав Иванов

Министерството на туризма обяви обществена поръчка за организиране на събития за нуждите на ведомството, установи проверка на TravelNews в регистъра на търговете. Тя е за 1 млн. лв. без ДДС, като ще бъде сключен договор за 2 години. Крайният срок за подаване на оферти е 16 януари 2024 г. Те ще бъдат оценявани по методика, която включва 60% технически показатели и 40% цена. В техническата оферта ще бъдат оценявани организацията за изпълнение на услугата, механизъм за гарантиране на качеството и методология за управление на риска.  Ценовото предложение трябва да включва комплекс от единични цени за организирането на едно събитие.

Ведомството изпълнява държавната политика в областта на туризма, като при изпълнение на тези функции следва да организира и провежда редица мероприятия от национално и международно значение. Събитията в изпълнение на настоящата обществена поръчка, ще се организират на територията на България и могат да бъдат в различен формат - конгреси, дискусии, семинари, официални церемонии, кръгли маси, конференции, двустранни срещи с ръководители на чуждестранни ведомства и международни организации (министерски срещи); домакинство на международни конференции, работни закуски, обеди, официални вечери, посещения на туристически атракции и забележителности и др.

Изпълнението на поръчката включва предоставяне на услуги за хотелско настаняване, изхранване, осигуряване на зали и техническо оборудване при организирането на събития, превод и др.; логистиката и организационно-техническата подготовка включват осигуряване на транспорт и самолетни билети за чуждестранни участници; озвучаване; регистрация на участниците; осигуряване/разпределяне на материали; изхранване; кафе-паузи; настаняване; осигуряване на симултанен/консекутивен превод за събитията и др.

До момента Министерството на туризма се обслужва за организирането на събития от „Компания за международни конгреси“ ЕООД, която спечели поръчката за 650 000 лв. без ДДС през миналата година по време на служебното правителство, когато министър беше Илин Димитров. Тя е собственост на Здравка Димитрова, която притежава или е управител на още 9 подобни фирми в бранша, сочи справка в Търговския регистър. От години фирмата обслужва редица министерства и държавната администрация. Това е любимата компания на Министерството на образованието и наука, където печели поръчките за събития вече повече от 10 години при всички правителства на ГЕРБ. Интересен факт е, че през 2022 г. при бившия министър на образованието и науката акад. Николай Денков (сега премиер), отново е избрана да обслужва МОН за 2 години с договор за 3.2 млн. лв. без ДДС. Оферираната цена за организирането на едно събитие е 33 701.70 лв. без ДДС. На последната обществена поръчка дори други дружества са дали значително по-ниски цени, но тя отново е избрана, показва информацията в регистъра на ЗОП.

По същото време, когато е избрана, началник на кабинета на акад. Денков е Иван Модев, който сега изпълнява същата длъжност и в Министерски съвет. Той е брат на съветника на министъра на туризма проф. Мариела Модева. Иван и Мариела Модеви са деца на Тодор Модев - дългогодишен кмет на тогавашния Коларовски регион в София по времето на комунизма, а след промените  - дълготраен общински консултант от БСП и регионален шеф на София (от 2005 до 2009 година по времето на тройната коалиция).

От туристическия бранш очакват, че „Компания за международни конгреси“ ЕООД ще спечели поръчката на Министерството на туризма и този път.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати