Турагенции

Туроператорът Юзит Калърс обработва документи за визи за Куба

   
Туроператорът Юзит Калърс обработва документи за визи за Куба

Куба е една от най-горещите точки в туристически план и не, не става дума само за страхотния тропически климат. Тя пленява със страст, красота и уникален дух. Типично за латиноамериканските страни островът посреща гостите си с екзотични ритми като салса и румба, а лазурно сините води те карат да не искаш да тръгнеш.

Страната предлага много богатства, но е най-предпочитана за активна почивка. Несъмнено най-популярният курорт за това е Варадеро. Той се отличава с прекрасни плажове с бял пясък и тюркоазени води, които го правят идеално място за релаксираща почивка и морски спортове. Плажната ивица е продължителна, простираща се на около 20 километра, като се нарича и "Перлата на Карибите". От друга страна столицата Хавана също предоставя множество възможности за забавления. Но как най-добре могат да се съчетаят?

Когато става дума за латино приключения, Испания е най-добрата отправна точка в Европа. Затова и полетите между Мадрид и Хавана са перфектното решение за всеки, който иска да посети пленителния остров. Именно поради тази причина екскурзията на "Юзит Калърс" в страната започва именно от испанското летище Адолфо Суарес Мадрид - Барахас.

Цените за екскурзията стартират от 2306 лв. на човек и включват полети Мадрид – Хавана – Мадрид, летищни такси, чекиран багаж до 23 кг, един брой ръчен багаж до 10 кг, всички трансфери, описани в маршрута, с климатизирани автобуси, 2 нощувки със закуски в избрания хотел в Хавана, 5 нощувки на база All Inclusive в избрания хотел във Варадеро, обслужване на място от лицензирани екскурзоводи на испански и/ли английски език, входна виза за Куба и базова застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 3 500 евро.

Визата до Куба 

притеснява много от туристите, затова и "Юзит Калърс" са се погрижили изцяло за този процес. Документите за издаването ѝ могат да бъдат подадени във всеки от офисите на туроператора. Компанията е упълномощена с договор от Посолството на Република Куба в България за директно издаване на стандартна туристическа виза за влизане в Куба на български и чуждестранни граждани.

Туристическата кубинска виза дава право на 30-дневен престой в страната с едно влизане и едно излизане от Куба в рамките на 6 месеца. Интересното обаче е, че периодът на валидност не е указан на визата, а се удостоверява с документа за плащане, така че всеки турист трябва да пази и да може да предостави, при необходимост, двата документа: туристическа виза и документ, издаден от "Юзит Калърс", удостоверяващ плащането.

Туристите също така често се чудят каква валута да използват в страната, тъй като Куба официално има две: национално песо (CUP) и кубинско конвертируемо песо (CUC). Транзакциите с чужденци почти винаги са в конвертируемо песо (CUC). Независимо от това чуждите туристи следва да познават и местното песо, тъй като е обичайна практика да бъдат подвеждани при връщане на ресто или при обмяна. Обмяната на щатски долари се облага с 13% такса. CUC не може да се обменят извън Куба, поради което е препоръчително това да бъде направено преди напускането на страната. Също така "Юзит Калърс" предупреждава, че невинаги и не навсякъде е възможно да се плати с дебитни/кредитни карти.

Тези организационни детайли обаче в никакъв случай не могат да откажат любителите на екзотичните почивки и латино ритмите. Освен чудесните плажове, 

Варадеро предлага 

и множество възможности за развлечения и спортни активности. Туристите могат да се насладят на водни спортове като гмуркане, кайтсърфинг, ветроходство и гмуркане с акваланг. В курорта има също и голф игрища, тенисни кортове и фитнес центрове.

Естествено не бива да се пропуска и богатата култура и история на Куба. Те се проявяват най-вече в столицата - Хавана. Градът предлага уникално смесица от колониална архитектура, традиционна кубинска музика, вибриращи улици и автентични преживявания.

Столицата е известна 

със своите красиви площади, като площад "Пласа де Армас" и "Пласа Виейа", които са дом на колоритни старинни сгради и паметници. В стария град на Хавана, наречен "Ла Хабана Виеха", могат да се открият много музеи, ресторанти, кафенета и магазини, предлагащи традиционни кубински стоки. Несъмнено най-известен е Музеят на революцията, който се помещава в президентския дворец, който са използвали кубинските президенти от Гарсия Менокал до Фулхенсио Батиста. Музеят на изящните изкуства също е популярен. Любителите на литературата пък могат да посетят Финка Вихия - къщата на Хемингуей в Куба.

Всъщност туристите могат да проследят стъпките на Ърнест Хемингуей и по-други начини. Неговата голяма любов е била алкохола, затова не е изненада, че именно Хавана се нарежда сред любимите му градове. Известен със своята музикална сцена, градът има богат нощен живот с множество клубове и барове, където можете да се насладите на жива салса, мамбо и други традиционни ритми.

Хемингуей е обичал дайкири, особено тези, направени в бар “Флоридита”. Любимото му мохито, от друга страна, е било сервирано в La Bodeguita del edio. Колониалната Хавана и любимите места на автора са част от допълнителните екскурзии на "Юзит Калърс".

Друга задължителна спирка според някои е световноизвестният "Тропикана клуб", където всяка вечер се представят спиращи дъха шоута с пъстри костюми, танци и латиноамериканска музика. Това е доказано най-престижното кабаре в света и всеки турист може да заяви посещението му с туроператора.

"Юзит Калърс" предлага и някои 

интересни екскурзии в природата. 

Популярни за пътуванията до Кайо Ларго и Гуама. Също интересен избор е посещението на Тринидад. Той е исторически град, намиращ се в централна част на Куба. Известен е със запазената си колониална архитектура и автентичната си атмосфера, което го прави един от най-обичаните туристически дестинации на острова.

Градът е вписан в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е изключителен пример за колониална архитектура от 18-и и 19-и век. Тринидад е познат със своите многоцветни къщи със стоманени прозорци, павирани улици и площади с павилиони. Има изключителни примери за колониални сгради, включително палати и църкви, като църквата "Иглесиа Майор" и площад "Пласа Майор".

Сред предложенията на "Юзит Калърс" е още и Nature Tour, който разглежда някои от най-важните природни забележителности в Куба. По време на тура може да видите моста Bacunayagua, смятан за най-високия в Куба. Туристите ще могат да се насладят и на типични кубински къщи. Те се наричат Bohio и традиционно изглеждат като сламени бунгала. Турът включва гмуркане със шнорхел в Кораловия риф, в непокътнатата зона на Пунта де Мая , която е позната с невероятната красота на нейното морско дъно.

Куба е място, където можете да се насладите на уникална атмосфера, да се потопите в богатата култура и да откриете исторически съкровища. Независимо дали се разхождате по плажа във Варадеро, разглеждате колекции в музеи или просто се наслаждавате на мелодиите на уличните музиканти, Куба ще ви омагьоса със своя уникален дух и живот.

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати