Новини Събития

София трета в класация на най-добрите европейски градове за уикенд екскурзия

   
София трета в класация на най-добрите европейски градове за уикенд екскурзия

Българската столица София заема третото място в класация на най-подходящите за уикенд екскурзии европейски градове през 2024 г. Ранглистата е изготвена от уебсайта за онлайн злагания Slot.Day на базата на данни и оценки от отзиви в Tripadvisor за всяка европейска столица, като специално се акцентира върху качеството на нощния живот и стойността на настаняването.

От класацията са изключени украйнската столица Киев поради продължаващия конфликт, Вадуц в Лихтенщайн поради липса на рейтинги на Tripadvisor, както и Ватикана.

Първата позиция в ранглистата е за британската столица Лондон. „Тя разполага със зашеметяващите 854 високо оценени барове, клубове и пъбове, от които да избирате“, обясняват от Slot.Day пред Travel + Leisure.

Трябва обаче да се отбележи, че Лондон е петата най-скъпа европейска столица – що се касае до настаняване, което средно на човек може да струва около €116.9 ($127.65).

Въпреки това несравнимата гама от неща, които можете да правите по време на тридневно посещение на града, оправдава по-високите разходи за хотел. Втората позиция в класацията е за чешката столица Прага, следвана от София на трето място.

„Столицата на България също е основна туристическа атракция“, се отбелязва в констатациите. „София предлага на посетителите си избор от 112 бара и клубове с четири и повече звезди, докато хотелите са на разумни средни цени от €41.9 ($45.75) на човек за нощувка,“ посочват от Slot.Day.

Скопие в Северна Македония заема четвъртото място в проучването, следвано от Тирана в Албания под номер 5. Топ 10 се допълва от Букурещ (Румъния); Белград (Сърбия); Варшава (Полша); Берлин (Германия) и Сараево в Босна и Херцеговина.

„Изненадващо е да се намерят места, като Скопие, Тирана и Сараево, предлагащи добър баланс между висококачествен нощен живот и настаняване на достъпни цени“, казва главният автор на изследването Майкъл Слот. „Други скрити скъпоценни камъни извън утъпканите туристически маршрути включват Вилнюс, Рига и Кишинев.

„Тези градове ви дават възможност да се посветите на изследване на културата и историята на европейска столица през деня, който да завършите със страхотна вечер навън. И всичко това само в един забавен уикенд, който не ви е накарал да фалирате,“ допълва експертът.